Uzvikivanje "Za dom spremni" kažnjavaće se i do 4.000 evra: Hrvatski sabor drastično povećao kazne 1Foto: Shutterstock/Vrezh Gyozalyan

Hrvatski sabor je u petak izmenio Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira i drastično povećao kazne za prekršaje, koje sada idu na četiri hiljade evra, piše Klix.ba.

Najteži prekršaji, među kojima su isticanje simbola i pozdrava čiji sadržaj izražava ili podstiče mržnju, kao što je Za dom spremni, kao i širenje lažnih vesti, biće kažnjeni novčanom kaznom od 700 do 4.000 evra.

Za teške prekršaje, uključujući tuču i svađu na javnom mestu, lažno predstavljanje i neovlašćeno nošenje obeležja službenog lica, kazne se kreću od 300 do 2.000 evra.

U iznosu od 200 do 1.000 evra kažnjavalo bi se vređanje i omalovažavanje moralnih osećanja građana, pijanstvo ili konzumiranje opojnih droga na javnom mestu.

Hrvatski sabor je po hitnom postupku izmijenio navedeni Zakon, čemu su se usprotivile i lijeva i desna opozicija, koje su insistirale da je to učinjeno na zahtjev SDSS-a, koalicionog partnera HDZ-a, a uoči nedjeljne komemoracije u Jasenovcu, prenosi Hina.

To je urađeno radi komemoracije, radi jedne kolone, a Milorad Pupovac je jasno rekao da se to odnosi na pozdrav ZDS-a, ponovio je danas Stipo Mlinarić (DP) u raspravi u kojoj je, opet, uručen niz opomena. napolje, a predstavnici su se međusobno vređali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari