Vanredno okupljanje DF-a u subotu: Sve češće glasine o protestima protiv nametanja Izbornog zakona 1Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Vanredna proširena sednica Glavnog odbora Demokratske fronte zakazaka je za subotu u 11 sati na kojoj se očekuje prisustvo i svih kandidata ove stranke na oktobarskim izborima.

Skupu će se obratiti član Predsedništva BiH i predsednik Demokratske fronte Željko Komšić.

Vanredno okupljanje biće prilika, prenosi nap.ba, i da se pošalju jasne poruke o ideji nametanja izmena Izbornog zakona BiH i Ustava, a koje prema svemu sudeći idu u korist HDZ-a BiH, a na štetu ideje građanske države.

Iz građanskih stranaka ovih dana poručuju da će se protiv nametanja, kako navode diskriminatornih izmena izbornog zakona, suprotstaviti svim sredstvima.

Iz SDP-a su poručili da su se za građanske principe spremni da se bor i na ulicu a slične poruke poslate su i iz Demokratske fronte.

Predsedavajući Kluba poslanika SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović uputio je danas pismo poslaniku Bundestaga Nemačke Adisu Ahmetoviću s molbom da se aktivno uključi i reaguje na aktuelne procese koje vodi OHR, a koji mogu imati dramatične posledice po bh. društvo i državu u celosti.

Magazinović tvrdi da je “namera visokog predstavnika Kristijana Šmita da nametne izmene Izbornog zakona, nakon što je već započeo izborni ciklus, te njihov sadržaj koji je izazvao veliki strah, nesigurnost i tenzije u javnosti, više nego valjan razlog da svaki pojedinac učini sve što je u njegovoj moći u nameri da odbranimo evropske vrednosti koje su sadržane i u nedavnoj Rezoluciji koju je usvojio Bundestag”.

“Ja sam jedan od građana BiH koji je diskriminisan po osnovu etničke pripadnosti i kao Srbin koji je rođen i živi u glavnom gradu Sarajevu ne mogu biti kandidat za Predsedništvo BiH, niti Dom naroda Parlamenta BiH.

Šmit ima nameru da nametne rešenje koje ne otklanja postojeću diskriminaciju koju je više puta utvrdio Evropski sud za ljudska prava u Strazburu nego, naprotiv, proizvodi novu.

U konkretnom slučaju, ako bih se preselio u neki grad u Federaciji BiH u kojem živi mali broj Srba, osim za Predsedništvo BiH i Dom naroda Parlamenta BiH, ja se ne bih mogao kandidovati ni za Dom naroda Parlamenta FBiH, čiji sam član bio u jednom mandatu.

Budući da je svima jasno da bi takva odluka pala na testu pred bilo kojim sudom u BiH i inostranstvu, OHR pokušava naći rešenje da se to ne desi i dalje se ne baveći suštinom nego formom”, napisao je u pismu Magazinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari