Većina političkih lidera BiH u Briselu prihvatila sporazum o principima za funkcionalnu BiH 1Foto: Shutterstock

Evropska unija saopštila je da je u Briselu usvojena finalna verzija sporazuma o principima za osiguranje funkcionalne BiH, koja ostvaruje iskorake na putu ka EU i da je taj dokument prihvatila većina lidera političkih stranaka koji su prisustvovali sastanku.

Kako su preneli sarajevski mediji, dokument su prihvatili svi prisutni lideri političkih stranaka, uz „suzdržanost“ predsednika Partije demokratskog progresa (PDO) Branislava Borenovića i Demokratskog narodnog saveza (DNS) Nenada Nešića.

Dokument su prihvatili članovi Predsedništva BiH Šefik Džaferović, Milorad Dodik, koji je i lider SNSD-a i Željko Komšić, koji je predsednik Demokratske fronte (DF).

Sporazum su prihvatili i lideri SDA Bakir Izetbegović, Socijalističke partije Petar Đokić, Naše stranke Edin Forto, Naroda i pravde Elmedin Konaković, Socijaldemokratske partije Nermin Nikšić, Nermin Ogrešević (NES), Elzina Pirić (PDA), Senad Šepić (NB) i Nenad Stevandić iz Ujedinjene Srpske.

Lider DNS-a Nenad Nešić je saopštio da je u Briselu odbio da potpiše zajedničku izjavu lidera jer, kako je rekao, smatra da „ona nije u interesu Republike Srpske i da je u suprotnosti sa stavovima Narodne skupštine Republike Srpske“.

Lider PDP-a Branislav Borenović je ranije danas rekao da ništa neće potpisati.

Srpski član Predsedništva BiH i predsednik SNSD-a Milorad Dodik napisao je na Tviteru da u Briselu ništa nije potpisano.

Član Predsedništva i lider DF-a Željko Komšić izjavio je da dokument na kraju nije potpisan, ocenivši da se u „osnovi ne radi o lošem dokumentu“.

Dodao je da je posebno zadovoljan činjenicom da se u dokumentu navodi potreba za sprovođenjem svih presuda Evropskog suda za ljudska prava.

„Dokument su načelno prihvatile sve probosanske stranke, odnosno one sa sedištem u Federaciji BiH. Prihvatio ga je na kraju i Dodik, valjda iz straha od sankcija. Istina, Dodik se mnogo mučio, prvo je prihvatio, pa odbio i na kraju prihvatio“, kazao je Komšić.

Prema njegovim rečima, Borenović i Nešić nisu prihvatili dokument.

Komšić je ocenio da, ako se ovakva vrsta dokumenta može iz EU tumačiti kao napredak i ako će to biti dovoljno da BiH dobije podršku za kandidatski status, onda on nema ništa protiv.

„A to što su protiv oni koji dobacuju iz hotelskih soba, jer se ne razgovara isključivo o njihovim željama, to je njihov problem“, naglasio je Komšić, misleći pritom na predsednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, koji je ostao u hotelskoj sobi u Briselu i nije došao na sastanak.

Sastanku sa predsednikom Evropskog parlamenta Šarlom Mišelom i visokim predstavnikom za evropsku bezbednost i saradnju Žozefom Boreljom danas u Briselu, osim Čovića, nisu prisustvovali ni lideri Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović i Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić.

Sastanak je trajao osam časova.

U finalnu verziju sporazuma unete su izmene, pa umesto stavke da se reforme ustava i izbornog zakona trebaju provesti šest meseci posle formiranja državne vlasti, stoji da se te reforme trebaju provesti šest meseci nakon što se formira vlast na svim nivoima.

Uz stavku o osudi ruske agresije na Ukrajinu navedeno je da se predstavnici iz Republike Srpske pozivaju na raspravu i usvajanje odluke u Predsedništvu BiH o situaciji u Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.