Protest u Sarajevu: Više hiljada građana ispred OHR-a iskazali NE predloženim izmenama Izbornog zakona 1Foto: protesti u Sarajevu/A.A.

Na poziv političkih stranaka više hiljada građana odazvali su se na proteste ispred zgrade OHR-a u Sarajevu kako bi iskazali nezadovoljstvo mogućnošću nametanja izmena Izbornog zakona BiH i promene Ustava FBiH.

Iako je jedan od zahteva građana bio da im se obrati visoki predstavnik Kristijan Šmit do toga nije došlo. Građani su takođe postavili zahtev da se zvanično oglase Ambasade SAD i Velike Britanije.

Protestu koji je održan u blizini zgrade OHR-a u Sarajevu, prema prvim procenama, prisustvovalo je više od sedam hiljada građana, saopštili su iz MUP-a Kantona Sarajevo, prenosi klix.ba.

“Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo uspešno provode aktivnosti na osiguranju navedenog javnog okupljanja koje je, sa sigurnosnog aspekta, proteklo bez incidenata“, kazali su iz MUP-a KS.

Izrazili su zahvalnost za saradnju i blagovremenu razmenu neophodnih informacija svim policijskim agencijama u Bosni i Hercegovini, kao i Obaveštajno-sigurnosnoj agenciji BIH, a posebno Direkciji za koordinaciju policijskih tela BiH i Federalnoj upravi policije.

„Imajući u vidu da je manji broj građana ostao i dalje na mestu javnog okupljanja, a da je isto prvobitno planirano do 21 sat, ovom prilikom pozivamo građane da se mirno i dostojanstveno raziđu, kako bi se stekli uslovi za normalizaciju saobraćaja na ovom području“, dodali su iz MUP-a KS.

Oni su poručili da će ostati tu čitavu noć. Kako kažu isporučili su zahtev za produžen boravak. Građani su poručili Šmitu da ovakav zakon implementira u Nemačkoj, a tražili su i da podnese ostavku.

Poručili su da će proteste nastaviti i sutra, ali bez političara.

Na  današnjem skupu su prisustvovali predsednici više političkih partija, dva člana Predsedništva BiH, građanima se obratio samo Šefik Džaferović, predsedavajući Predsedništva BiH. Nekim od prisutnih političara to je zasmetalo i vrlo brzo su se udaljili sa skupa, prenosi nap.ba.

Drugih obraćanja političara nije bilo. Građani su na megafon tražili obraćanje Šmita kako bi im objasnio svoje namere. Okupljeni su jasno poručili da neće odustati od borbe za BiH, državu jednakih građana i da ne pristaju na nove diskriminacije.

Novi protestni skup zakazan je za utorak u 9 sati, a na njega je pozvala apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava Azra Zornić.

Na večerašnji skup došao je veliki broj građana i iz drugih gradova BiH.

U jednom trenutku okupljeni građani su pozvali Šmita da ode iz Bosne i Hercegovine.

 

“Mi ćemo braniti građansku BiH, demokratsku. Mi želimo da verujemo da će visoki predstavnik postupiti razumno i odgovorno. Ukoliko ne uvaži glas građana mi ćemo braniti naša prava. Današnji skup je poruka celom svijetu, morate znati da mi narod posle Boga dragog najjača smo sila na zemlji. Nemojte nas testirati i nemojte da nam kažete da mi pretimo ratom. Mi smo civilizovani svet. Necemo otići dok se ne obratite“, poručili su građani Šmitu.

Oko ulaza u OHR postavljena je metalna ograda, a zgradu čuvaju jake policijske snage.

Pred zgradom OHR-a bili su predstavnici DF-a koji je još u subotu održao vanrednu sednicu Glavnog odbora na kojoj je zauzeo jasan stav da je nametanje predviđenih izmena Izbornog zakona neprihvatljiva diskriminacija i dalja etnička podela.

Predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović u svom kratkom obraćanju pozvao je visokog predstavnika da ne menja u ovom trenutku Ustav i Izborni zakon. „Neka se čuje glas Bosne i Hercegovine“, poručio je Džaferović.

Kako javljaju reporteri agencije Patria s lica mesta građani su zahtevali vanrednu sednicu Saveta bezbednosti UN-a.

„Na ovakvu masu građana je pucano 1992. kada su hteli da nestane ove zemlje. Nikada nećemo dozvoliti rasparčavanje ove zemlje. Svaki pedalj ove zemlje je natopljen krvlju. Mi ne damo Bosnu“, čulo se sa megafona.

Iako se tokom dana pojavila informacija da je visoki predstavnik Kristijan Šmit odustao od nametanja izmena Izbornog zakona te da će se to ostaviti za period nakon oktobarskih izbora, on se još uvek nije oglasio.

Poziv na današnje mirno okupljanje prvi je uputio jedan od apelanata pred Evropskim sudom za ljudska prava Dervo Sejdić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.