Vlada Crne Gore usvojila Ugovor sa SPC, upitno da li je bilo kvalifikovane većine 1Foto: snapshot youtube

Vlada Crne Gore usvojila je nakon četiri sata rasprave nacrt Ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Za je glasalo 13 ministara, dok je njih pet izuzelo mišljenje. Deo ministara se sporio sa premijerom Dritanom Abazovićem da li je glasanje bilo validno.

Za usvajanje ovog dokumenta potrebna je kvalifikovana većina to jest najmanje 14 glasova. Nakon što su ministri iz SDP-a ukazali da nema kvalifikovane većine premijer Abazović je saopštio da će se o ugovoru glasati na nekoj od narednih sednica Vlade ili ektronski.

„Mi smo ovu tačku usvojili, oko kvalifikovane većine nemam problem da se na elektronskoj sednici ili redovnoj ista stvar ponovi“, kazao je Abazović.

Ministar Ranko Krivokapić rekao je da kvalifikovane većine nema. On je istakao da je ovom slučaju kvalifikovana većina predstavlja – 14 glasova, a ne 13.

Podsetimo, kada je pre otprilike dva meseca formirana manjinska vlada postignut je dogovor da se sva pitanja od vitalnog državnog i nacionalnog interesa usvajaju kvalikfikovanom većinom svih članova vlade.  To se navodi u finalnoj verziji Sporazum o parlamentarnoj podršci i političkim prioritetima 43. vlade Crne Gore, koju su usaglasili konstituenti buduće izvršne vlasti – Građanski pokret URA, Socijalistička narodna partija (SNP), Socijaldemokratska partija (SDP), CIVIS i stranke manjinskih naroda.

U Sporazumu piše da su se potpisnici obavezali da će nastojati da se zakoni ili odluke od posebnog značaja predlažu/usvajaju uz što širi konsenzus.

Treba ukazati i da na današnjoj sednici vlade nije bilo prisutno troje ministara – Maša Vlaović, Jovana Marović i Maraš Dukaj već su poslali svoje sekretare, koji nemaju pravo glasa.

Ministar odbrane Raško Konjević je upozorio da se odluka može doneti kvalifikovanom većinom na osnovu ranije postignutog dogovora.

Premijer Abazović je hteo  da se broje glasovi prisutnih pa da se kvalifikovana većina broji od prisutnih. Na to je ministar spoljnih poslova Ranko Krivokapić rekao ne postoji kvalifikovana većina od prisutnih, već je kvalifikovana većina je od svih.

Ne možete da tražite od nekoga da bude supermen ako on to nije. To što mislite da može neko pitanje da se uspostavi vladi kao ultimativna stvar ne vodi nas nigde. Ja preuzimam odgovornost kao premijer. Nisam došao ovde sa budem ničija ikebana niti da ne ucenjuje jedan deo ljudi protiv kojih se ja politički i pravno borim.

Da li će to značiti skraćenje podrške parlamentu nemam ništa protiv”, rekao je Abazović.

Konjević je kazao da je naša obaveza je da ugovori budu u skladu za Ustavom i zakonom.

“Ovaj tekst koji je pripremljen za dva dana od strane ministra pravde mislimo da je neustavan, a da premabula teksta narušava istorijske činjenice. Svako će poneti svoj deo odgovornosti, a svakako je najveća odgovornost na premijeru.

Ako odbijete predlog da dodadnim konsultacijama i usvojite ovakav tekst vlada je izgubila većinu. Samim tim je onda ova vlada izgubula legimitet i biće podnet zahtev za skraćenje mandata i raspisivanje novih izbora”, poručio je on.

Krivokapić je rekao da ministar pravde Marko Kovač možda u nacrtu čita nešto u šta veruje, ali da to u dokumentu ne piše.

“Vi nećete da znate, jer imate politički motiv. Ovo jeste politička igra. A to je da se Crna Gora zaustavi na EU putu. Ne optužujem vas, čak ne znam znate li da je to tako. Nekima autokratskim režimima u regionu ne odgovara napredak Crne Gore”, rekao je on.

Krivokapić smatra da Vlada ide u suicid.

U javnosti su vrlo brzo krenule polemike oko toga da li postoji ili ne kvalifikovana većina da bude proglašeno da je usvojen Ugovor sa SPC.

 

Kovač je kazao da je o predlogu Ugovora sa SPC  „uspostavljen odnos sa Ustavom i zakonom“.

„Smatramo da je ova verzija teksta u najvećem delu u saglasju i sa ostalim ugovorima koje je Crna Gora potpisala sa verskim zajednicama. Mi smo napravili analizu. Preko 95 odsto je identično ili slično sa tim ugovorima“, kazao je on, dodajući da ni u čemu nije povređen javni interes.

Istakao je da se digla nepotrebna prašina povodom samog dokumenta.

„Ja u proteklom periodu nisam čuo nijednu konkretnu pravnu kritiku, samo sam čuo političke komentare“, dodao je.

Ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka rekao je kako je on tokom ranijeg političkog delovanja bio kritički nastrojen prema SPC, ali da treba gledati napred.

„Ovim Ugovorom stavljamo SPC u pravni okvir države, da poštuje Ustav i zakone ove države“, ocenio je Đeka, dodajući da podržava dokument jer on vodi ka izjednačavanju svih verskih zajednica u državi.

Ministar kapitalnih investicija i vicepremijer Ervin Ibrahimović kazao je da „nema tog pripadnika bilo koje verske zajednice koji ne bi dao prednost usvajanju bilo kojeg akta u atmosferi mira, tolerancije i ljubavi“.

„Zato smo ovu priču možda mogli uraditi sa malo više senzibiliteta. Da širom inkluzijom dođemo do nekih rešenja ili da savladamo one prepreke koje evidentno onemogućavaju jedan kvalitetniji dijalog. Možda ima prostora da idemo u tom pravcu“, istakao je on.

Nije, kazao je, na početku ovo pitanje bio „prioritet svih prioriteta“.

„Zato ne treba da žurimo sa ovom odlukom. Ako dođe do usvajanja ovog Ugovora, bojim se da ćemo usporiti evropski put“, rekao je on, poručivši kako treba doći do kvalitetnijeg rješenja.

Ministar bez portfelja Adrijan Vuksanović naglasio je da niko ne spori da država mora imati izgrađenu zakonsku relaciju sa jevrejskim zajednicama, ali je kazao da ne treba žuriti.

„Ali ovde pričamo o nekim drugim aspektima i refleksijama. Da li će nas ovo dinamizirati ili usporiti na evropskom putu“, upitao je on, konstatujući kako je potrebna politička stabilnost.

Kazao je da nije slučajno to što je ova tema pobudila toliko pažnje među građanima.

„Treba da nastavimo raspravu i sa pravnog i sa svakog drugog aspekta i da dođemo do dokumenta koji će u velikoj mjeri zadovoljiti sve subjekte u ovom procesu. Mislim da je to jako važno i bojim se da bi sve drugo donijelo političku nestabilnost“, poručio je Vuksanović.

Javio se onda opet Kovač, koji je ponovio da je 20 članova Ugovora sa SPC identično ili slično dokumentima koji su potpisani sa drugim zajednicama.

„Ovaj akt, kao i svaki drugi, može biti predmet preispitivanja pred Ustavnim sudom. Dakle, to što se neko boji da nije u skladu sa Ustavom, ne može biti razlog da ne usvojimo ovaj akt“, naglasio je.

Ranku Krivokapiću poručio je da je njegovo izlaganje bilo „obojeno politikom“.

„Uvek ima onih koji su protiv. A šta je sa onima koji su za? Mislim da ovde treba da imamo fer odnos“, dodao je.

Na to mu je Krivokapić kazao kako nije na temi politike, te ga je pitao ako Ugovor nije protivustavan zašto u njega ne žele da unesu adresu sedišta SPC.

„Upravo sam govorio kao pravnik, ovde je u pitanju čitanje normi koje ne postoje i to je na štetu Crne Gore“, rekao je Krivokapić.

On je kazao kako je u pitanju politička igra da se Crna Gora zaustavi na putu evropskih integracija.

„Jer nekim autokratama iz regiona ne odgovara da bude neko bolji u komšiluku“, ocenio je on.

Upitao je – zašto idete u suicid?

„Ova Vlada pokušava da samu sebe oburda“, poručio je Krivokapić.

Abazović je kazao da nema veze da li će Ugovor biti razmatran na jesen ili sad.

„Političari prave top temu od ovoga, a ovo građane ne zanima preterano. Ovo nije tema koja toliko okupira javnost“, dodao je on.

Kazao je da će štiti dostojanstvo pravoslavnih Crnogoraca, te da je u mandatu Vlade u kojoj je on bio CPC registrovana kao verska organizacija.

Podsetimo da kada je počela rasprava o ovoj 17.tački sednice Vlade Crne Gore, Abazović je „relaksirano“ tvrdio da nema žurbe za izglasavanje temeljnog ugovora sa SPC  koji nije ništa drugo nego akt na osnovu kojeg crkva SPC ako se krstite može da vam izda krštenicu.

“Cilj je da idemo dalje nije nikakav žurba možemo za dva, pet meseci i kasnije ovo da regulišemo. Verske zajednice funkcionišu i bez ugovora.

Cilj je da fokus bude životni standard, to je ono što je svima važno” ono što je svima važno.

Tvrdio je da ne postoji ugovor koji je iznad zakona i iznad ustava bilo da se radi o religijskim zajednicama, ekonomskom ugovoru bilo čemu, postoji ustav, zakon pa onda pravni kati i ugovori nižeg reda.

Na početku sednice vlade Abazović je kazao da evropske integracije ostaju prioritet Vlade.

Raško Konjević kazao je Abazoviću da nije tačno da je Abazović registrovao CPC kao versku organizaciju, a da je ona pre toga bila NVO, pri čemu mu je pročitao akt iz 2001.

Rekao je zatim da niko ne izbegava ugovore sa verskim zajednicama i da to proističe iz zakona i Ustava.

„Ali jednako tako, naša obaveza je da ugovori budu u skladu sa Ustavom i zakonima. A ovaj tekst, koji je pripremljen za dva dana, nije tekst za koji možemo reći da je u skladu sa Ustavom i zakonom. Naprotiv“, konstatovao je.

Ako usvojite ovaj akt, ova Vlada je izgubila većinu.

Svako će, kako je istakao Konjević, poneti svoj deo odgovornosti.

„Mi smo predložili da ovaj radni tekst, jedan tim koji bi bio formiran proveri i da dođemo do rešenja koja bi od strane svih nas bilo okarakterisano kao usklađeno sa Ustavom i zakonima. Kada usvojite tekst – više nema konsultacija. Kada usvojite ovaj Ugovor – više nema konsultacija. One se obavljaju pre nego što ga usvojite na Vladi“, rekao je.

Potom je kazao – ako Vlada odbije predlog za konsultacijama, ona je izgubila većinu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari