Vlada Hrvatske predložila zabranu rada nedeljom, uz najviše 16 radnih nedelja godišnje 1Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Vlada Hrvatske je danas uputila u Sabor konačan predlog zakona o trgovini kojim se u načelu zabranjuje rad nedeljom, uz mogućnost 16 radnih nedelja godišnje.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je na sednici vlade u Zagrebu da model od 16 radnih nedelja predstavlja „dobar balans“.

„Verujemo da će to doprineti pravima radnika, porodičnom životu i funkcionisanju svih u ovom novom režimu“, kazao je Plenković.

Prema predlogu, zakon stupa na snagu 1. jula ove godine.

Konačni predlog izmena i dopuna Zakona o trgovini predviđa da radno vreme prodajnih objekata određuje trgovac u razdobljima od ponedeljka do subote u ukupnom trajanju do 90 sati sedmično, i da su prodajni objekti zatvoreni nedeljom i praznicima.

Trgovac samostalno određuje 16 radnih nedelja u godini, a u tim sedmicama, najveći dopušteni fond sati uvećava se za 15.

Predlogom zakona propisuju se izuzeci, između ostalog, za objekte u okviru železničkih i autobuskih stanica, aerodroma i trajektnih luka, kao i za benzinske stanice, bolnice, hotele, prostore kulturnih i verskih ustanova, muzeje, kampove, otkup primarnih poljoprivrednih proizvoda, prodaju sopstvenih poljoprivrednih proizvoda na štandovima na pijacama i za prodaju na daljinu.

Povodom početka upisa narodnih obveznica, Plenković je rekao da je u prva 24 časa iskazan interes građana u visini od 220 miliona evra.

„Proces teče vrlo glatko i mislim da je odziv vrlo velik, što znači da smo poslali dobru poruku i za tržište kapitala i za bolje uslove za naše građane, kao i za iskazivanje poverenja u državu i njene javne finansije“, kazao je Plenković na sednici vlade.

Upis državnih obveznica namenjenih građanima počeo je juče, a izdavanjem obveznica država namerava da prikupi milijardu evra. Minimalan ulog je 500 evra, a minimalna kamatna stopa koja će se obračunavati na njih je 3,25 odsto godišnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.