Vlada Severne Makedonije donela mere za smanjenje troškova u javnom sektoru 1Foto: MATTHIAS BALK/EPA

Vlada Severne Makedonije usvojila je danas antikrizne mere za racionalizaciju troškova u javnom sektoru.

Kako se navodi u saopštenju, tim merama svi budžetski korisnici su obavezani da smanje izdatke za robu i usluge za 10 odsto i da najkasnije do 21. marta dostave Ministarstvu finansija Severne Makedonije adekvatan predlog za racionalizaciju rashoda.

Merama racionalizacije zabranjeno je i započinanje novih postupaka za nabavku nameštaja i vozila, osim za neophodne aktivnosti za rad ustanove uz prethodno dobijenu Vladinu saglasnost.

Sve budžetske korisnike i pravna lica koje je osnovala država vlada Dimitra Kovačevskog je zadužila da za 50 odsto smanje izdatke za reprezentaciju, sponzorstva i reklame, kao i korišćenje službenih vozila.

„Svim budžetskim korisnicima i korisničkim jedinicama data je obaveza da smanje broj službenih putovanja i da značajno smanje broj članova delegacija za putovanja u inostranstvo“, navodi se u saopštenju sa 28. sednice.

Vlada Severne Makedonije je zadužila javna preduzeća i akcionarska društva u državnom vlasništvu da smanje tekuće rashode za 15 odsto i da o je tome obaveste u roku od 15 dana.

Prema ovoj antikriznoj meri, državna preduzeća koja je osnovala država i akcionarska društva u državnomvlasništvu treba da revidiraju finansijske planove i investicione programe i tome informišu Vladu u roku od 15 dana.

Vlada Severne Makedonije je preporučila regulatornim organima, jedinicama lokalne samouprave, lokalnim javnim preduzećima i drugim institucijama u nadležnosti opština da slede ove antikrizne mere i da preduzmu aktivnosti na racionalizaciji svojih rashoda.

„Budžetski korisnici su zaduženi da do kraja 2022, a opštinama, javnim preduzećima, regulatornim telim, akcionarskim društvima u državnom vlasništvu i ostalim subjektima u javnom sektoru je preporučeno da poštuju antikrizne mere i da se uzdrže od manje suštinskih rashoda“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.