Vozači hitne pomoći u Hrvatskoj danas štrajkuju, zahtevaju jednake plate na nivou države 1Foto: Natalija Jakovljević

Pojedini vozači hitne pomoći u Hrvatskoj stupiće u štrajk danas u devet časova, koji će trajati do ispunjenja njihovih zahteva, odnosno donošenja uredbe kojom bi se izjednačile placte na nacionalnom nivou, jer se danas razlikuju 1.500 kuna, zavisno od toga u kojoj su županiji.

Ministar zdravlja Vili Beroš je uoči štrajka rekao je da podržava svaki protest koji je u skladu sa zakonom, ali da nema tolerancije za uskraćivanje zdravstvene zaštite, piše HRT.

U saopštenju je, između ostalog, istakao da „svaki protest koji je u skladu sa zakonom je legitiman i demokratski način izražavanja stavova i ispoljavanja zahteva za rešavanje određenih otvorenih pitanja”.

„Sa druge strane, kao ministar zdravlja, nemam razumevanja i tolerancije prema uskraćivanju zdravstvene zaštite našim najugroženijim građanima kojima je sanitetski prevoz presudan u lečenju i nezi. O svim pitanjima treba konstruktivno razgovarati, što Ministarstvo i čini, a rešenje se dogovara sa svim akterima koji odlučuju o ovom pitanju. Vlada, ali i Ministarstvo zdravlja prošle godine su uspostavili dijalog sa sindikatima i pokazali volju da se to pitanje reši, tako da nema razloga da se rešenje traži na ulici ili preko ‘leđa’ naših pacijenata“ , rekao je ministar zdravlja Hrvatske Vili Beroš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.