Za kolektivnu dženazu u Potočarima spremno 46 žrtava: Među njima blizanci i tri maloletnika 1Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Za kolektivnu dženazu u Potočarima 11. jula ove godine, za sada su spremni posmrtni ostaci 46 žrtava, potvrdila je za Anadolu Agency (AA) Emza Fazlić, portparolka Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

„Posmrtni ostaci još tri žrtve genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine, identifikovane su danas u Podrinje-identifikacionom projektu u Tuzli. Radi se o žrtvama čiji posmrtni ostaci su ekshumirani u ranijem periodu, a danas su njihove porodice potvrdile njihov identitet koji je utvrđen DNK metodom“, izjavila je Fazlić, prenosi Oslobođenje.

Danas su porodice potvrdile identitete Šabana Avdića, Sabrije Aljića i Smajila Karića.

Podsetila je da će se ove godine ukopati i posmrtni ostaci žrtava koji su ekshumirani iz masovne grobnice Dobro Polje u Kalinoviku.

„Većina posmrtnih ostataka žrtava koje će biti ukopane ove godine su ekshumirani iz masovnih grobnica koje su otkrivene pre osam, deset, 12, 15, neki čak i pre 20 godina. Njihovi posmrtni ostaci su se od tada do danas nalazili na policama mrtvačnice u Tuzli, a porodice su tek ove godine smogle snage da se odluče na zvaničnu identifikaciju i ukop“, istakla je Fazlić.

Naglasila je da se među žrtvama koje će biti ukopane ove godine nalaze i tri maloletnika.

„Radi se o dečacima koji su imali samo 16 i 17 godina kada su ubijeni. Biće ukopani i blizanci Samir i Semir Hasanović, imali su samo 20 godina u trenutku smrti. Njihovi posmrtni ostaci su pronađeni u različitim masovnim grobnicama. Konačan smiraj će naći i otac i sin – Hajdin i Sead Hukić. Ovo je treći sin Hajdina koji je nestao. Dva sina su ranije ukopana, a za jednim se još traga. Ova kompletna porodica je ubijena“, kazala je Fazlić za AA.

U prostorijama Podrinje- identifikacionog centra nalaze se posmrtni ostaci još 65 žrtava koje su identifikovane DNK metodom, ali koje porodice još uvek nisu zvanično identifikovale.

„Imamo i jedan broj posmrtnih ostataka koji uopće ne mogu biti identificirani, takvih je više od 90 jer nemamo podudaranja sa krvnim uzorcima porodica žrtava“, izjavila je Fazlić.

Dženaza u Prijdoru 20. jula

Kolektivna dženaza u Prijedoru će biti 20. jula ove godine.

„Za sada je data saglasnost za ukop četiri žrtve. Još uvek su u pripremi posmrtni ostaci koji će biti identifikovati u narednom periodu. Očekujemo da bi u Prijedoru ove godine moglo biti ukopano 15-tak žrtava. Uglavnom se radi o žrtvama čiji posmrtni ostaci su ekshumirani na Korićanskim stijenama“, istakla je Fazlić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.