Zamenica državnog tužioca BiH na crnoj listi SAD 1Foto: Screenshot/YouTube

Kancelarija za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD stavila je na „crnu listu“ zamenicu glavnog tužioca Bosne i Hercegovine Dianu Kajmaković zbog umešanosti u korupciju i podrivanje vladavine zakona.

Podsekretar za borbu protiv terorizma i obaveštajne finansijske poslove u Ministarstvu finansija SAD Brajan Nelson izjavio je da „Diana Kajmaković kontinuirano podriva demokratiju i vladavinu zakona u Bosni i Hercegovini.

„Današnje mere još jednom potvrđuju posvećenost Sjedinjenih Država stabilnosti i prosperitetu BiH, jer se odnose na osobu koja ima ključnu ulogu u omogućavanju korupcije u zemlji“, rekao je Nelson, a saopšteno je iz američke ambasade u BiH.

U saopštenju je navedeno je da je Diana Kajmaković označena kao „flagrantan primer korumpiranog državnog tužioca BiH, povezanog sa kriminalnim organizacijama“, i da se njeno ime pominje u komunikaciji kriminalaca, nakon što su analizirane dešifrovane kriptovane aplikacije.

„Kriminalci koji su koristili ovaj kanal komunikacija spominjali su Kajmakovićevu, koja je radila na nekim od istraga u vezi sa ovim aktivnostima“, ističe se u saopštenju.

Još se navodi da je „kao podršku trgovcima narkoticima i drugim kriminalcima, Kajmaković pomagala u prikrivanju dokaza, sprečavanju krivičnog gonjenja, te je na druge načine pomagala nezakonite aktivnosti u zamenu za ličnu korist“.

„Takođe je pokušala blokirati istragu u vezi sa pojedincima iz kriminalnog miljea sa kojima je očigledno sarađivala“, naglašava se u saopštenju.

Iz ambasade SAD u BIH navedeno je da je ovo četvrti set mera OFAC-a protiv osoba, koje su, između ostalog, odgovorne ili su učestvovala u korupciji ili podrivanju demokratskih procesa ili institucija na Zapadnom Balkanu.

Još se navodi da su današnje mere nastavak provođenja strategije SAD za utvrđivanje odgovornosti pojedinaca koji sprovode destabilizujuće aktivnosti na Zapadnom Balkanu.

„Ove mere preduzimaju se u vreme najozbiljnije političke krize u BiH od 1995. godine, jer političari, etno-nacionalisti, i s njima povezane privilegovane mreže nastavljaju podrivati zemlju“, ističe se u saopštenju.

Kajganić: Tražićemo dokaze o povezanosti tužiteljke Kajmaković s kriminalcima

Vršilac dužnosti glavnog tužioca BiH Milanko Kajganić izjavio je da će tim tužilaca dodatno proveriti sve navode koje su saopštile američke vlasti o tužiteljki Diani Kajmaković i njenoj povezanosti s kriminalnim organizacijama.

Kajganić je rekao da je u Tužilaštvu BiH već otvoren predmet u kojem tim tužilaca proverava navode o eventualnoj povezanosti tužiteljke s određenim kriminalnim grupama i njihovim aktivnostima.

„U istom predmetu će sada biti izvršene i dodatne provere u vezi sa navodima koji su saopšteni, a tiču se stavljanja koleginice Kajmaković na crnu listu SAD-a“, rekao je Kajganić za sarajevski portal Kliks (Klix.ba).

On je dodao da je početkom godine otvoren i poseban predmet u kojem su sve osobe koje se nalaze na listama sankcija svih zemalja, pa i SAD-a.

„U tom predmetu, zajedno sa kolegama iz SAD-a, Tužilaštvo BiH vrši provere i traži dokaze za eventualne kriminalne aktivnosti. To ćemo uraditi i u ovom predmetu“, kazao je glavni državni tužilac.

Prema njegovim rečima, o daljem angažmanu Kajmaković u državnom tužilaštvu odlučivaće Visoki sudski i tužilački savet (VSTS) i Kancelarija disciplinskog tužioca.

Početkom avgusta Diana Kajmakoviuć, koja je i zamenica glavnog tužioca BiH, sa pozicije šefice Odelenja za korupciju u Tužilaštvu BiH prebačena u Odeljenje za ratne zločine, a u međuvremenu, ona se prijavila na konkurs za glavnog državnog tužioca BiH.

Pre toga je sklonjena sa predmeta u vezi sa dešifrovanjem „skaj“ aplikacije putem koje su komunicirale osobe iz kriminalnog miljea, jer se i njeno ime pojavilo u razgovoru kriminalaca.

Kancelarija za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD danas je Dianu Kajmaković stavila na „crnu listu“ zbog umešanosti u korupciju i podrivanje vladavine zakona.

U saopštenju iz američke ambasade u BiH navedeno je da je Diana Kajmaković označena kao „flagrantan primer korumpiranog državnog tužioca BiH, povezanog sa kriminalnim organizacijama“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.