Željko Komšić o izjavi Olivera Varheljija: Napisali smo zakone kojima se ispunjavaju prioriteti iz Mišljenja EK, HDZ i SNSD ih blokirali 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić komentarišući izjavu evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljia, podsetio je na to da je Demokratska fronta predlagala zakonska rešenja kojima se ispunjavaju uslovi iz Mišljenja Evropske komisije.

Ali su, naveo je, HDZ i SNSD stopirali usvajanje tih zakona, kao i to da su dugogodišnji i besmisleni pregovori oko izmena izbornog zakona po HDZ-ovim predlozima, umesto da približavaju, zapravo udaljavali BiH od implementacije prioriteta iz Mišljenja EK.

„Kada je reč o 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj Uniji, želim podsetiti da je Demokratska fronta, odmah nakon što je Mišljenje objavljeno, sačinila predloge Zakona o javim nabavkama, Zakon o VSTV-u, izmene Ustava i izbornog zakona radi implementacije svih presuda Evropskog suda za ljudska prava, i uputila u parlamentarnu proceduru.

Svi ti predlozi zakona koji su bili u potpunosti usklađeni sa evropskim standardima, stopirani su od strane HDZ-a i SNSD-a, iako zvačnici EU u BiH na njih nisu imali apsolutno nikakvu primedbu“, podsetio je  Komšić.

Dodao je i to da je na poslednjim razgovorima u Briselu, EU  tražila da se politički lideri obavežu na usvajanje upravo tog seta zakona koje je Demokratska fronta pre skoro tri godine predlagala.

„Prema tome, jedini koji su direktno odgovorni za sabotažu ispunjavanja 14 prioriteta su HDZ i SNSD“, naglasio je Komšić.

Član Predsedništva BiH je podsetio da su „dugogodišnji i besmisleni pregovori oko izmena izbornog zakona po HDZ-ovim prijedlozima imali  za cilj ne da sprovode nego da ponište bilo kakvu mogućnost implementacije 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, jer se razgovaralo o predlozima koji su izvan evropskih standarda, presuda i suprotnosti sa Mišljenjem EK“.

„Na svu sreću do toga na kraju nije došlo. Jedini način da Bosna i Hercegovina krene u implementaciju prioriteta iz Mišljenja EK jeste da se na izborima umanje politički kapacitet HDZ-a koji ima potpuno drugačije ciljeve od onih koji su zacrtani u Mišljenju EK“, zaključio je Komšić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.