Zvaničnici Srbije optužili medije iz BiH za obaveštajni rat 1Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

“Gospodin Patrušev je trebalo da dođe u Beograd. Ta poseta je otkazana i on neće dolaziti u Beograd”, kazao je danas srpski predsednik Aleksandar Vučić.

Mediji u Srbiji, bliski režimu, naveli  su  kako je ranije objavljena informacija da “Putin u Beograd šalje svog prvog obaveštajca”, lažna.

“U laži jesu kratke noge, ali su muke dok se taj demanti objavi. Lakše je da se objavi da je Srbija kriva za nešto, ali iako je teško demantovati istina uvek pobedi”, kazao je Vučić.

Kako piše portal istraga.ba, srpska redakcija ruske novinske agencije Sputnjik naslov je malo prilagodila svojim potrebama.

“Vučić: Patrušev nije bio i ne dolazi u Beograd”, naslovljen je tekst Sputnjika.

Pre nego će predsednik države saopštiti da su “u laži kratke noge” i da Nikolaj Patrušev, jedan od najbližih saradnika ruskog predsednika Vladimira Putina, ne dolazi u Srbiju, oglasila se njegova savetnica Suzana Vasiljević.

“Obaveštajni rat protiv Srbije je u toku: Patrušev ne dolazi u Beograd”, objavio je u subotu veče Blic.

Istina je da Patrušev ne dolazi u Beograd. Ali istina je i da je upravo Vučić 19. februara najavio dolazak Patruševa u Srbiju, podseća istraga.ba.

„Verujem da će gospodin Patrušev uskoro doći u Beograd. On je šef svih ruskih službi u Rusiji. I on dolazi za koji dan u Beograd, pa ćemo i tada tražiti informacije o tome”, kazao je 19. februara Vučić koga su preneli svi ruski mediji, najavljujući razgovore svog obaveštajca Patruševa sa srbijanskim zvaničnicima.

Osim ruskih medija, o dolasku Patruševa izvestili su, podseća istraga.ba, i mediji bliski Vučićevom kabinetu. “Tako Večernje novosti na naslovnici od 21. februara donose tekst pod naslovom: “Stiže Putinov bezbednjak: Patrušev traga za psima rata sa Kosova i iz BiH”.

Patrušev je bivši direktor ruske obaveštajne službe FSB. U aprilu 2018. godine američko Ministarstvo finansija (OFAC) u saradnji sa Stejt Departmentom uvelo je sankcije ovom Putinovom obaveštajcu.

“Ruska vlada je uključena u niz zlonamernih aktivnosti širom sveta, uključujući nastavak okupacije Krima i podsticanje nasilja u istočnoj Ukrajini, snabdevanje sirijskog režima Bašara al Asada materijalom i oružjem dok bombarduju vlastite civile, pokušavajući da potkopaju zapadne demokratije i zlonamerne sajber aktivnosti.

Ruski oligarsi i elite koji profitiraju od ovog korumpiranog sistema više neće biti izolovani od posledica destabilizirajućih aktivnosti njihove vlade”, rečeno je tada iz Ministarstva finansija SAD-a obrazlažući odluku o uvođenju sankcija za sedam ruskih oligarha, dvanaest ruskih kompanija i sedamnaest zvaničnika Ruske Federacije među kojima je bio i Nikolai Patrušev.

Jedna od organizacija koja je, uz pomoć ruskih obaveštajnih službi, delovala na istoku Ukrajine je privatna vojna kompanija Vagner, ukazuje portal navodeći da ova agencija blisko sarađuje sa ruskim Ministarstvom odbrane.

“Aktivnosti Vagnera u drugim zemljama, uključujući Ukrajinu, Siriju, Sudan i Libiju, izazvale su nesigurnost i podstakle nasilje nad nedužnim civilima”, konstatovalo je 2020. Ministarstvo finansija SAD-a, uvodeći sankcije ruskom biznismenu Jevgeniyu Prigozinu, koji je označen kao finansijer Vagnera, podseća istraga.ba.

Portal je već ranije pisao da je nekoliko srpskih i bh. državljana preko agencije Vagner ratovalo u Ukrajini.

“No, oni su bili na strani proruskih separatista koji su, okupirajući 30 odsto ukrajinske regije Donbas, formirali dve paradržave – Luganjsku narodnu republiku i Narodnu republiku Donjeck.

Nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, Patruševu su izrečene nove sankcije. Što je bilo presudno da Vučić dogovori sa režimom u Moskvi – “otkazivanje posete”. Osim toga, većina zemalja u Evropi je zabranila ruskim avionima prelet preko svojih teritorija, tako da Patrušev ne bi mogao ni doleteti u Beograd.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari