Ono što je Milorad Dodik izjavljivao, sprovedeno u delo, a to pokazuje smer njegove politike prema Bošnjacima-povratnicima u taj deo BiH, izjavio je reis Husein Kavazović, prenosi Avaz.

Najviši zvaničnici Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini izrazili su u petak zabrinutost zbog incidenta kod banjalučke džamije Ferhadije koji se dogodio u četvrtak iako lokalna policija demantuje da je na meti osoba koje su tamo pucale iz vatrenog oružja, bila džamija. Banjalučka policija uhaprila je dve osobe koje su u četvrtak u ranim jutarnjim satima pucale kod džamije i u toku je istraga o tome šta se dogodilo. Prema nezvaničnim informacijama, dvojica muškaraca starih 41 i 35 godina u alkoholisanom stanju su sedeli u jednom kaficu u blizini džamije, oni su pucali i još nije sigurno koliko su metaka ispalili.

Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazovic kao i banjalučki muftija Osman Kozlić oštro su reagovali upozoravajuci da se incident ne sme potceniti. Kavazovic je upozorio da je ovakav incident postao moguć zbog političke atmosfere u RS u kojoj de otvoreno ponižavaju i vriedaju Bošnjaci. „Ono što je Milorad Dodik u svojim medijskim nastupima izjavljivao, sada je sprovedeno u delo i ovo je, nažalost, pokazivanje smera njegove politike prema Bošnjacima-povratnicima u taj deo BiH“, izjavio je Kavazovic prenosi Dnevni avaz.

On je upozorio da bi to mogao biti „uvod u nastavak ratne politike masovnih ubistava i logora“. Banjolučki muftija je rekao da je napad ba Ferhadiju napad na sve Bošnjake. „Ovo je vandalski čin koji se može okarakterisati kao teroristicki“, naveli su u reis i muftija u saopštenju podsećajući kakav simbolian značaj ima Ferhadija koju je srpska strana u ratu do temelja porušile 1993. godine., a koja je 2016. obnovljena.