Foto: Nacionalni park Sutjeska

U obnovu tog objekta koji je pretrpeo velika oštećenja tokom rata devedesetih, uloženo je oko 100.000 KM, a projekat su realizovali Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasleđa Republike Srpske (RS) i Nacionalni park Sutjeska.

Po rečima Dejana Pavlovića, direktora Nacionalnog parka, dugo vremena radilo se na obnovi zidnih fresaka, prenosi Fena.

„Obnova 13 fresaka čiji je autor umetnik Krsto Hegedušić trajala je šest meseci. Reč je o vrednom projektu ali Nacionalni park Sutjeska nije imao nikakvih troškova zahvaljujući Zavodu i činjenici da je na restauraciji radila zaposlena u zavodu Vanja Šotra. Ova kuća u podrumu ima i bioskopsku salu koja je zapaljena, a koju ćemo obnoviti. U toku je obnova i Muzeja Bitke na Sutjesci, koji će biti otvoren iduće godine, na dan bitke. Biće to sigurno najbolji muzej u bivšoj Jugoslaviji, sa izuzetnom kolekcijom“, rekao je Pavlović.

Spomen-kuća na Tjentištu čiji je autor Ranko Radović iz Beograda, izgrađena je 1971. godine u sklopu Nacionalnog parka „Sutjeska“. Posvećena je bici na Sutjesci koju su partizani 1943. godine vodili protiv okupatorskih nemačkih snaga. Deo je spomen-kompleksa na Tjentištu.