Reporteri bez granica: Kina najveći tamničar novinara u svetu 1Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOJIĆ

Kina je prošle godine uhapsila više od 100 novinara, više od bilo koje druge države sveta, saopštila je organizacija organizacija Reporteri bez granica (RSF).

Vlada kineskog predsednika Si Đinpinga pooštrila je kontrolu nad stanovništvom, a organizacija RSF koja se bavi zaštitom slobode medija, saopštila je da je Kina i jedan od najvećih izvoznika propagande.

U izveštaju RSF objavljenom u sredu, navodi se da je po njenom godišnjem indeksu slobode štampe Kina zauzela pretposlednje mesto, odmah iza svog suseda Severne Koreje.

Vladajuća Komunistička partija Kine je pooštrila i do sada strogu kontrolu medija koji su svi u državnom vlasništvu.

Internet stranice i društvene mreže u najmnogoljudnijoj državi na svetu obavezni su da cenzurišu sadržaj u kojem ima kritike ili protivljenja jednopartijskoj vladavini.

Izveštaj RSF ocenjuje da je sloboda štampe u Kini „u katastrofalnom stanju“ i da predsednik Kine, Si Đinping, vodi „krstaški rat protiv novinarstva“.

Peking sprovodi najopsežniju kontrolu interneta na svetu. Njegovi filteri pokušavaju da spreče kinesku javnost da pristupi internet stranicama kojima upravljaju novinske kuće, vlade i grupe za zaštitu ljudskih prava iz inostranstva.

Kineski novinari su krivično gonjeni po optužbama za špijuniranje, odavanje državnih tajni i izazivanje sporova u xdruštvu, a država ihnadzire, zastrašuje i uzenimrava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari