Foto: NATO

Tužba će biti bazirana na šest pravosnažnih presuda italijanskih sudova, koji su utvrdili da postoji veza između obolevanja od kancera i boravka italijanskih vojnika u BiH i na Kosovu i Metohiji, koje su članice NATO gađale osiromašenim uranijumom.

U Akademiji nauka i umetnosti Republike Srpske (ANURS) rekli su da će se Srpska pridružiti tužbi i pravnim putem tražiti naknadu štete.

Do sada je negirano štetno delovanje osiromašenog uranijuma, a sada postoje dokazi za suprotno i jak osnov za pokretanje tužbe. Imamo dosta dokaza i podataka o uzrocima koji su doveli do povećanog obolevanja ljudi i stoke, rekli su u Akademiji.

Iz ANURS navode da se posle bombardovanja naglo povećao broj obolelih od malignih bolesti na nekoliko lokacija u Srpskoj.

U Republičkoj upravi civilne zaštite kažu da su stanovnici Bratunca, koji su izbegli iz sarajevskog naselja Hadžići, gde je bombama sa osiromašenim uranijumom gađan Tehničko-remontni zavod, masovno poumirali od kancera.

O tome dokaze poseduju domaće institucije, ali i stručnjaci UN. Samo to je dovoljno za tužbu, rekli su u Republičkoj upravi Civilne zaštite, prenosi RTRS.

Članice NATO bombardovale su Republiku Srpsku od 30. avgusta do 14. septembra 1995. godine, a Srbiju od 24. marta do 9. juna 1999. godine.