Rijad će uložiti 20 milijardi dolara u veštačku inteligenciju 1Foto: EPA-EFE/ MARK R. CRISTINO

Saudijska Arabija će uložiti 20 milijardi dolara (oko 16,9 milijardi evra) u veštačku inteligenciju do 2030. godine, saopštile su danas tamošnje vlasti.

Najveća ekonomija arapskog sveta pokrenula je u oktobru strategiju veštačke inteligencije kako bi privukla investitore u okviru ambicioznog plana saudijskog prestolonaslednika Muhameda bin Salmana „Vizija 2030“ za ublažavanje zavisnosti zemlje od nafte.

„Saudijska Arabija će uložiti 20 milijardi dolara do 2030. godine“, rekao je Abdalah al Gamdi, direktor Uprave za podatke i veštačku inteligenciju, osnovane 2019. godine.

Prema njegovim rečima, zemlja želi da veštačka inteligencija bude komponenta alternativne ekonomije kroz start-ap i inovativne kompanije.

„Veštačku inteligenciju vidimo kao izvor dodatne uštede i prihoda“, dodao je Gamdi uoči onlajn samita lidera Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i zemalja u razvoju – G20.

Kao i druge energetski bogate zalivske zemlje, Saudijska Arabija se posebno fokusira na tehnologije za diverzifikaciju svoje privrede pogođene zbog niskih cena nafte i epidemije korona virusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.