Foto: Beta-AP (arhivska fotografija)

Današnji marš opozicije prvi je koji je Gvaido predvodio otkako mu je vlast ukinula poslanički imunitet, otvorivši put za njegovo krivično gonjenje i moguće hapšenje zbog navodnog kršenja ustava.

Skupovi su usledili posle kraha elektroenergetskog sistema zbog kojeg je veći deo zemlje ostao danima u mraku, kao i bez tekuće vode i telefonskih linija.

Gvaido je danas pozvao pristalice u Karakasu da šetaju do sedišta Korpoeleka, nacionalne kompanije za distribuciju električne energije.

Mnoge pristalice opozicije šetale su glavnom avenijom noseći državne zastave. Jedan od demonstranata nosio je transparent na kojem su bile navedene nestašice struje i vode, uz slogan „Nemojte da se naviknete na to“.

S druge strane, Madurove pristalice su delile kafu i plesale oko bine s glasnom muzikom, pre marša do predsedničke palate.

„Ispunimo ulice Karakasa radošću. Zajedno, beskrajnom mobilizacijom, odbranićemo mir i nezavisnost naše nacije. Nema više mešanja“, naveo je Maduro na Tviteru.

Gvaido (35) je postao poznat široj javnosti u januaru kada je imenovan za predsednika parlamenta u kojem opozicija ima većinu. On se tokom protesta 23. januara proglasio za privremenog predsednika zemlje, navodeći da je Madurova vlast nelegitimna zbog kradje prošlogodišnjih izbora.

Gvaida su priznale SAD i oko 50 drugih država, ali Maduro i dalje ima kontrolu nad vladom i vojskom, a podržavaju ga Kina, Rusija i Kuba.

Povezani tekstovi