Roditelji pisali predsedniku i Vladi: “Pomozite našoj deci u Grčkoj!” 1foto EPA-EFE/GEORGE VITSARAS

Hrvatski advokati u ime roditelja navijača uhapšenih u Atini poslali su pismo Kabinetu predsednika RH Zoranu Milanoviću, Vladi i Ombudsmanu.

Prema izveštajima grčkih medija atmosfera u Atini izrazito je napeta, a uhapšeni navijači koji se ovih dana izjašnjavaju o krivici i daju iskaze pred sudom, pribojavaju se za svoju sigurnost ako ostanu u pritvoru.

Osim toga, advokat Vasilis Noulezas u petak je revoltirano izjavio da je istražni sudija bio agresivan prema Hrvatima, osvetoljubiv, ljutit, te da ne zna hoće li ih nastaviti braniti u takvim uslovima.

Pismo roditelja prenosimo u celosti.

“Poštovani,

Obraćamo se kao roditelji djece uhićene u Republici Grčkoj. Kao roditelji i članovi obitelji osuđujemo svaki oblik nasilja bez obzira gdje je počinjeno i tko ga je počinio.

S obzirom na izjavu odvjetnika Vasilisa Noulezasa, u kojima se vrlo kritično i ogorčeno obrušio na sud, grčku vladu i politiku u svezi slučaja naše djece, državljana Republike Hrvatske, vidljivo je da možemo očekivati da oni neće imati pravično suđenje i zajamčenu sigurnost u Grčkoj. Medijski linč u Grčkoj, unatoč presumpciji nevinosti, stvara percepciju da su naša djeca ubojice.

Obraćamo se Predsjedniku RH, Vladi RH i pučkoj pravobraniteljici da u skladu s ustavnim i zakonskim ovlastima poduzmu sve potrebne radnje kojima bi se pomoglo hrvatskim državljanima u inozemstvu.

Zahtijevamo da se sva nadležna tijela Republike Hrvatske uključe u ovaj slučaj. Pozivamo Ministarstvo vanjskih poslova da se snažnije uključi u ovaj slučaj, uz redovite kontakte s obiteljima pritvorenih. Smatramo da je nužan žuran odlazak visokih delegacija MVEP-a, MUP-a i Ministarstva pravosuđa u Republiku Grčku.

Molimo Vas da učinite sve da se našoj djeci osigura sva diplomatska i pravna pomoć kakva se uobičajeno osigurava našim državljanima uhićenima u stranoj državi, osobito jer se radi o velikom broju državljana Republike Hrvatske, većinom mlađe životne dobi, mahom 18, 19 ili 20 godina. Tražimo da se učine svi napori na razini diplomacije i politike da ih se stavi u jedan zatvor, da ih se ne razdvaja.

Pozivamo se na Europsku konvenciju zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda kojom je zajamčena presumpcija nevinosti i pravo na pravično suđenje.

Iz medijskog linča, ali i izjava odvjetnika Vasilisa Noulezasa o odnosu suca prema našoj djeci tijekom ročišta, vidljivo je da presumpcija nevinosti u odnosu na našu djecu, državljane Republike Hrvatske, jednostavno – ne postoji.

Tražimo da se našoj djeci zajamči pravično suđenje.

Također tražimo da se našoj djeci zajamči najveća moguća sigurnost tijekom boravka u pritvoru u Grčkoj te da ih naši diplomatski predstavnici redovito posjećuju i kontroliraju razinu sigurnosti.

Molimo medije za objektivno izvješćivanje u najboljem interesu pravednog suđenja i zaštite naše djece.

I na kraju, među našom djecom postoje teško ozlijeđeni ubodnim ranama noževa i drugih predmeta, te zahtijevamo da se počinitelji tih kaznenih djela prema državljanima RH procesuiraju”, stoji u pismu koje potpisuju roditelji i članova porodica pritvorenih hrvatskih državljana, prenosi N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari