aerodrom domodedovo moskvaFoto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Od kada je u sredu ujutro predsednik Rusije Vladimir Putin naredio mobilizaciju 300.000 ljudi za rat u Ukrajini krenula je pomama za avionskim kartama za letove iz Rusije ka zapadu.

Jedna od retkih destinacija gde Rusi mogu leteti prema Evropi je Beograd, a veoma poželjan im je i Istanbul.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarišući Putinovu odluku o mobilizaciji rekao je da zbog toga avionska karta na relaciji Moskva – Beograd na crnom tržištu dostigla cifru od neverovatnih 9.000 evra.

Kako saznaje Klix.ba, u posljednja 24 sata na graničnim prelazima Bosne i Hercegovine nisu zabeženi ulasci ruskih državljana ali, kako se navodi, za očekivati je da u narednim danima hiljade Rusa koji beže od Putinovih planova preko BiH krenu dalje ka zemljama Zapadne Evrope.

Interesantno je da Rusi ne beže ni prema Kini, Indiji ili drugim istočnim zemljama već prema zapadu – koji je nametnuo oštre sankcije Moskvi zbog agresije na Ukrajinu.

Kako dalje navodi klix-ba, takođe će biti interesantno videti kako će reagovati režim u bh. entitetu Republika Srpska na čelu sa Dodikovim SNSD-om ukoliko se pojave državljani Rusije koji se ne slažu s politikom predsednika Vladimira Putina – da li će im pružiti utočište i pomoć ili će postupiti nehumano.

U Rusiji je na snazi zakon po kojem će svako ko odbije mobilizaciju biti kažnjen zatvorskom kaznom u trajanju do 10 godina.

Mladi zbog toga na svaki način pokušavaju da pobegnu iz države i tako izbegnu odlazak na ratište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari