Rusi na ulicama Moskve: Traže aneksiju istoka Ukrajine 1EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

Rusi su masovno izašli na ulice Moskve i Sankt Peterburga da bi se okupili u znak podrške pripajanju okupiranog ukrajinskog regiona Donbasa Rusiji. U utorak su četiri ukrajinska okupirana regiona – Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje – najavile referendum o pridruživanju Rusiji od 23. do 27. septembra. Odluku su pozdravile ruske vlasti i osudile zapadni političari.

Ljudi su na masovnom skupu nosili ruske zastave, zastave sa ruskim simbolom „Z“ i natpisom „Rusi, Ukrajinci, jedan narod, jedna država“.

Kremlj: Tretiraćemo ukrajinske napade na Donbas kao napade na Rusiju

Rusija će pokušaje Ukrajine da povrati teritorije Donbasa smatrati napadima na sopstvene teritorije, izjavio je danas Putinov portparol Dmitrij Peskov.

Govoreći na brifingu za novinare u Moskvi, Peskov se dotakao planiranih referenduma u ​​istočnoj Ukrajini, rekavši da će se, ukoliko se bude glasalo za priključenje Rusiji, odredbe ruskog Ustava primenjivati i na nove teritorije. Peskov je rekao da će proces pridruživanja novih regiona potrajati jer je za to potrebno odobrenje ruskog parlamenta i predsednika, piše IndexHR.

„Ne mogu sa sigurnošću da kažem koliko će ovaj proces trajati. Uveren sam da će biti brz“, rekao je on. Peskov je rekao da je bezbednost referenduma obezbeđena „na odgovarajućem nivou“, što će „sprečiti pokušaje da se osujeti glasanje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari