Foto:EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Saradnik Alekseja Navaljnog Leonid Volkov objavio je na Tviteru da na spisku već ima „29 gradova i više od 80 adresa“.

„Pretresom su obuhvaćeni ne samo stanovi i kancelarije saradnika, nego i stanovi volontera“, tvrdi Volkov, navodeći da je policija intervenisala u Njižnom Novgorodu, Vladivostoku, Kazanju, Ekaterinburgu, Novosibirsku i Sankt Peterburgu.

Volkov na Tviteru navodi da je obavljeno više od 150 pretresa i da je u akciji angažovano „ne manje od 1.000 ruskih službenika policije“, prenosi Dojče vele (DW) Prema izvorima bliskim Navaljnom, svi pretresi su povezani s istragom o „pranju novca“ u organizaciji Navaljnog koja se bavi suzbijanjem korupcije.

Portparlka Alekseja navaljnog Kira Jarmiš nazvala je racije „aktom zastrašivanja“ s namerom da se „zaplenili materijal i parališe rad rad“, navodi DW Istraga je pokrenuta početkom avgusta kada su Moskvu potresali protesti protiv isključivanja opozicionih kandidata iz kampanje za lokalne izbore.

Na izborima održanim u nedjelju kandidati skloni vladi u Moskvi pretrpeli su težak poraz, izgubivši skoro trećinu mesta u odnosu na prošli saziv. Aleksej Navaljni, koji je nakon tih protesta osuđen na 30 dana zatvora, aktivno je pozivao na učešće u demonstracijama kakve nisu viđene od 2012. i koje su vlasti odlučno gušile, podseća agencija.

Povezani tekstovi