Rusija: ‘Provokativne akcije’ američkih snaga u Siriji 1foto: Shutterstock/Gorodenkoff

Ruske snage u Siriji protestovale su zbog onoga što je Moskva opisala kao “provokativne akcije” snaga Sjedinjenih Američkih Država raspoređenih u toj zemlji, izvestila je ruska državna novinska agencija TASS.

Agencija je citirala visokog ruskog vojnog zvaničnika koji je rekao da su se “provokativni” incidenti dogodili u sirijskoj severoistočnoj pokrajini Hasaka gde su američke snage takođe raspoređene, predvodeći koaliciju lokalnih kurdskih trupa koje se bore protiv ISIL-a odnosno onoga što je ostalo od te naoružane grupe.

“Ruska strana je uložila protest koaliciji”, rekao je ruski kontraadmiral Oleg Gurinov, voditelj ruskog Centra za pomirenje suprotstavljenih strana u Siriji.

Gurniv je rekao da su ruske snage dva puta primetile američke trupe u područjima koja su bila izvan njihovih dogovorenih zona operacije, ne navodeći pojedinosti o vremenu.

Posebne zone

Rusija, koja zajedno s Turskom provodi zajedničke patrole u severnoj Siriji, dogovorila je posebne zone u kojima koalicija predvođena SAD-om može delovati protov ISIL-a.

Koalicija predvođena SAD-om angažovana je u Siriji gotovo osam godina dok se Rusija umešala u sirijski građanski rat 2015, preokrenuvši ravnotežu u korist predsednika Bašara el-Asada. Moskva je od tada proširila svoje vojne objekte u Siriji stalnom vazdušnom i pomorskom bazom.

Prošle sedmice, SAD je izveo više vazdušnih napada u Siriji protiv, kako je rekao, naoružanih grupa povezanih s Iranom, koje je Pentagon okrivio za prethodni napad dronovima u kojima je jedna osoba smrtno stradala a ranjeno desetak američkih vojnika u koalicijskoj bazi na severoistoku zemlje u blizini grada Hasake, piše Aldžazira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.