Rusija sutra otvara koridore za civile iz Marupolja i vojnike koji polože oružje 1Foto: Beta/AP/Vadim Ghirda

Načelnik ruskog Centra za upravljanje odbranom Mihail Mizincev rekao je da će ruske snage dati mogućnost nacionalistima da sutra bez oružja napuste Mariupolj humanitarnim koridorima od 10.00 do 12.00 po moskovskom vremenu.

Humanitarni koridori iz Mariupolja biće otvoreni u istočnom i zapadnom pravcu u ponedeljak od deset ujutru, izjavio je danas Mizincev, preneo je TASS.

On je naveo da se „oko 130.000 civila, uključujući 184 stranca iz šest zemalja, i dalje drže u gradu kao taoci“.

„Uzimajući ovo u obzir, Rusija će sutra, 21. marta od 10.00 časova po moskovskom vremenu otvoriti humanitarne koridore iz Mariupolja u istočnom i zapadnom pravcu po dogovoru sa ukrajinskom stranom u cilju spasavanja ljudskih života i očuvanja infrastrukture Marijupolja i na osnovu presretnutih radio razgovora neonacista koji su shvatili potpunu beznadežnost svoje pozicije i besmislenost daljeg otpora“, rekao je on i dodao da će ruske snage i jedinice Donjecke Narodne Republike (DNR) proglasiti prekid vatre i garantovati njegovo poštovanje od 09.30 po moskovskom vremenu.

On je takođe rekao da će ruske snage 21. marta dati mogućnost nacionalistima da napuste Mariupolj bez oružja od 10 do 12 časova po moskovskom vremenu.

„Ukrajinske oružane jedinice i strani plaćenici moći će da napuste grad bez oružja i municije na ruti dogovorenoj sa Ukrajinom od 10 do 12 časova po moskovskom vremenu“, rekao je on i dodao da je od 12 časova planirano da humanitarni konvoji stignu do grada.

Prema njegovim rečima, stanovnici Mariupolja će moći slobodno da izaberu humanitarni koridor za napuštanje grada.

„Svakom stanovniku Mariupolja i stranim državljanima biće zagarantovan izbor bilo kog od humanitarnih koridora ili pravo da ostanu u gradu“, rekao je on.

Prema rečima Mizinceva, u pratnji svakog konvoja biće inženjeri radi čišćenja mina kako bi se obezbedila bezbedna evakuacija ljudi.

Kako je dodao, ministarstvo odbrane Rusije poziva predstavnike UN, OEBS, Crvenog krsta u cilju uspešne realizacije humanitarne operacije u Marijupolju.

Sve vesti u vezi sa krizom na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.