ukrajinaFoto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

Rusija tvrdi da su njene snage danas ostvarile izvesne uspehe na bojnom polju u oblasti Lugansk na istoku Ukrajine, a Ukrajina je saopštila da će joj trebati par meseci da pokrene sopstvenu ofanzivu radi vraćanja okupiranih teritorija.

Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da su ruske trupe probile dve ukrajinske linije odbrane i odbacile ukrajinske vojnike nekih tri kilometra, prinudivši ih da ostave za sobom borbenu opremu i mrtve.

Tvrdnje iz Moskve za sada nije moguće proveriti iz nezavisnih izvora, a ukrajinski zvaničnici se još ne oglašavaju.

Ruska artiljerija, dronovi i projektili gotovo bez prestanka tuku istočne krajeve Ukrajine, koji su pod kontrolom vlade u Kijevu. Međutim, rat koji je počeo pre gotovo godinu dana sveo se u zimskim uslovima na pat-poziciju, a Moskva je željna nekakvog napretka na bojnom polju nakon višemesečnih poraza.

U međuvremenu, ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov rekao je da će trupama njegove zemlje biti potrebno „nekoliko meseci“ da nauče kako da koriste novo zapadno oružje pre no što pokušaju da isteraju ruske snage iz okupiranih teritorija.

Oblasti Donjecka i Luganska, koje zajedno čine industrijsku zonu Donbas na istočnoj granici Ukrajine sa Rusijom, i dalje trpe najžeće udare ruskog bombardovanja dok Moskva navodno šalje pojačanja u okupirane oblasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.