Rusija zahteva da Litvanija ukine zabranu na tranzit robe do Kalinjingrada, u suprotnom preti odgovorom 1EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Rusija je zahtevala da Litvanija odmah ukine zabranu na tranzit dela robe do ruske enklave Kalinjingrad.

Rusko minitarstvo spoljnih poslova je pozvalo najvišeg izaslanika Litvanije u Moskvi da bi uputilo upozorenje da ako se odmah ponovo ne omogući tranzit, Rusija će odgovoriti da bi zaštitila svoje interese.

Portparol Kremlja Dmitri Peskov je situaciju ocenio kao „više nego ozbiljnu“ i rekao novinarima:

„Ta odluka je zaista bez presedana. Predstavlja kršenje svega.“

Litvanske vlasti su zabranile tranzit robe koju sankcioniše EU preko svoje teritorije, što uključuje jedinu železničku liniju između kopnenog dela Rusije i kalinjingradske enklave na Baltičkom moru. Zabranjena roba uključuje ugalj, metale, građevinske materijale i naprednu tehnologiju.

Guverner Kalinjingrada je ocenio da bi zabrana mogla da se odrazi čak na polovinu celokupne robe koja stiže u region železnicom.

Rusko MSP je zahtevalo da odmah Viljnus preinači, kako je ocenilo, „otvoreno neprijateljsku“ inicijativu.

„Ako se tranzit robe između regiona Kalinjingrad i ostatka Ruske Federacije preko Litvanije potpuno ne obnovi u bliskoj budućnosti, onda Rusija zadržava pravo da preduzme inicijative da zaštiti svoje interese.“

Litvanija je saopštila da samo primenjuje sankcije EU. „Nije Litvanija ta koja nešto radi, već sankcije EU koje su stupile na snagu 17. juna“, rekao je novinarima šef litvanske diplomatije Gabrielus Landsbergis.

Sve vesti u vezi sa krizom na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari