"Ruska crkva igra ključnu ulogu u Putinovoj propagandi": Savetnica u Fondaciji za odbranu demokratije o dezinformacijama Kremlja 1Foto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY

Osim širenja dezinformacija na društvenim medijima postoji drugačiji propagandni rat koji Kremlj vodi protiv Zapada (kao i sopstvenog naroda), paralelno sa svojim žestokim ratom u Ukrajini: oni već dugo koriste ono što nazivaju „tradicionalnim duhovnim i moralnim vrednostima“, ukazuje Ivana Stradner, savetnica u Fondaciji za odbranu demokratije i naučna saradnica Instituta „American enterprise“ koja se bavi informacionom ratom i propagandom Rusije.

Vladimir Putin u svojoj državi, ističe, ima za cilj da osigura bezbednost svog režima i opravda svoju agresivnu cenzuru i revanšizam.

Na globalnom nivou, Moskva nastoji da promoviše ruski uticaj, sklapa saveze sa istomišljenicima i podstiče kulturne ratove na Zapadu.

To je kampanja koju SAD ne smeju da ignorišu više nego što bi mogle da ignorišu invaziju na Ukrajinu, naglašava Stradner.

Duhovno-moralne vrednosti: obezbeđenje režimske kontrole

Napori Rusije da promoviše tradicionalne duhovne i moralne vrednosti – „patriotizam i jedinstvo“, ali i kulturni konzervativizam i protivljenje LGBT pravima – sežu decenijama unazad.

Kremlj je, podseća Sradner, objavio svoj Koncept nacionalne bezbednosti 2000. samo nekoliko dana nakon što je Putin preuzeo rusko predsedništvo, naglašavajući vezu između nacionalne bezbednosti i ovih vrednosti.

Novi Koncept spoljne politike Rusije usvojen 31. marta 2023. identifikuje „jačanje tradicionalnih ruskih duhovnih i moralnih vrednosti i očuvanje kulturnog i istorijskog nasleđa višenacionalnog naroda Rusije“ kao ključne interese nacionalne bezbednosti.

Putin je u svom govoru u kojem je najavio invaziju na Ukrajinu optužio Zapad da nastoji „da uništi naše tradicionalne vrednosti i nametnu nam njihove lažne vrednosti koje bi nagrizle nas naš narod iznutra“.

Ovakve poruke mu omogućavaju da ojača bezbednost sopstvenog režima, a istovremeno legitimiše državnu cenzuru protiv zapadnih i nezavisnih ruskih medijskih izvora informacija, navodi ona.

Rusija je od tada samo intenzivirala svoju kampanju tradicionalnih vrednosti, zajedno sa širim suzbijanjem slobode govora.

U novembru 2022, Putin je izdao dekret kojim je svom režimu naložio da udvostruči napore u očuvanju i jačanju „tradicionalnih ruskih duhovnih i moralnih vrednosti“.

Ruski regulator za internet i medije Roskomnadzor najavio je program čiji je cilj da usade ruskoj omladini „vrednosti patriotizma i jedinstva“ kroz „patriotsko obrazovanje“ i sadržaje prilagođene režimu.

Anti-LGBTQ diskriminacija je dugo bila centralni fokus ove kampanje.

Rusija je 2013, podseća Stradner, donela zakon koji predviđa novčane kazne za održavanje parade ponosa ili distribuciju „propagande netradicionalnih seksualnih odnosa“ maloletnicima.

Prošlog decembra Rusija je proširila taj zakon, pooštravajući kazne i zabranivši LGTBQ „propagandu“ u bilo kom obliku, uključujući i odrasle.

Putin je potpisao taj zakon nekoliko dana nakon što je na snagu stupio prošireni zakon o „stranim agentima“, osmišljen da suzbije politička neslaganja i nezavisne medije.

Ruska pravoslavna crkva igra ključnu ulogu u naporima Kremlja.

Patrijarh Kiril, koji je na čelu Ruske pravoslavne crkve od 2009. osudio je istopolne brakove kao „znak apokalipse“.

Blizak je konzervativnim frakcijama u ruskom parlamentu i redovno se sastaje sa Putinom.

Versku propagandu Putin je koristio da legitimiše svoja imperijalistička nastojanja unutar takozvanog Ruskog mira, ili „ruskog sveta“.

Nakon nezakonite aneksije Krima 2014. trijumfalni Putin je istakao „neprocenjivu civilizacijsku, pa čak i sakralnu važnost“ poluostrva kao mesta gde je „veliki knez Vladimir kršten pre nego što je doneo hrišćanstvo u Rusiju“.

Nekoliko dana pre invazije na Ukrajinu 2022, Putin je tvrdio da Rusija mora da spreči „uništenje“ proruske frakcije Ukrajinske pravoslavne crkve.

Kiril je sa entuzijazmom dao podršku ratu.

Za sukob je čak okrivio gej parade, tvrdeći da se rat odnosi na „osnovno odbacivanje takozvanih vrednosti koje se danas nude“ od strane Zapada.

Naoružavanje „tradicionalnih vrednosti“ u inostranstvu

„Tradicionalne vrednosti“ su važan deo moskovske meke moći i informativnih operacija, kako u bližnjem okruženju, tako i šire.

U govoru iz 2013. Putin je Rusiju označio kao branioca konzervativnih vrednosti u međunarodnoj areni, tvrdeći da navodni napori Zapada da nametne svoje vrednosti stranim zemljama dovode do „regresije“ i „krvoprolića“, a ne do napretka.

Kao i kod domaće propagande Kremlja, Ruska pravoslavna crkva igra ključnu ulogu u naporima Rusije okrenutim prema inostranstvu.

Crkva ne samo da legitimiše samoproglašenu ulogu Kremlja kao branioca ruske pravoslavne civilizacije, već, takođe, igra aktivnu ulogu u unapređenju uticaja Moskve u inostranstvu.

Evropski parlament je, podseća, nedavno istakao kako „Rusija gradi veze“ u pravoslavnim zemljama kroz crkvene aktivnosti koordinisane sa ruskom vladom.

Bogati ruski biznismeni na sličan način koriste svoje resurse da neguju verske veze u inostranstvu i guraju propagandu Kremlja.

U zapadnim zemljama bez snažnog pravoslavnog prisustva, Moskva je nastojala da se infiltrira i izgradi saveze sa verskim i društvenim institucijama, radeći kroz institucije kao što je Svetski kongres porodica, koji okuplja različite evropske hrišćanske organizacije i američke evangelističke grupe.

Ruske poruke postavljaju Moskvu i zapadne hrišćanske institucije kao saveznike u borbi za održavanje kulturnog konzervativizma.

Ovi napori su jasno imali odjek među određenim desničarskim grupama: krajnje desničarska francuska političarka Marin le Pen, na primer, pohvalila je Putina što se založio za tradicionalne vrednosti.

Ali Moskva ne gradi samo saveze.

Takođe radi na destabilizaciji i odvlačenju pažnje Zapada raspirujući plamen kulturnih ratova i podela.

U Sjedinjenim Državama, ruske informativne operacije promovišu polarizujuću retoriku, često pojačavajući konzervativne optužbe da levica traži uništenje tradicionalne porodice.

U februaru je penzionisani general-potpukovnik Majkl Flin, koji je nakratko bio savetnik za nacionalnu bezbednost u vreme predsednika Donalda Trampa, javno pohvalio Putinovu odbranu „porodice i Boga“, koju je Flin nazvao „snažnim vrednostima koje Zapad uništava“.

Šta bi SAD trebalo da rade?

Igranje odbrane nije dovoljno.

Vašington bi trebalo da usvoji ofanzivni pristup koji bi primorao Moskvu da troši vreme i resurse na suprotstavljanje američkim informativnim kampanjama, a ne na destabilizaciji Zapada.

To bi takođe pomoglo da se povrati uticaj na mestima koja su podložna ruskoj propagandi, kao što su Balkan i globalni jug.

Srećom, Sjedinjene Države ne moraju da oponašaju rusku taktiku dezinformisanja da bi postigle uspeh: istina je na američkoj strani.

Američke informativne operacije ne moraju da prodaju liberalne vrednosti običnim Rusima – apelovanje na ruski nacionalizam bilo bi efikasnije, a razotkrivanje licemerja Kremlja je dobro mesto za početak.

Putin tvrdi da je Zapad „satanski“ u svom odbacivanju „moralnih normi“, ali Rusija ima jednu od najvećih stopa abortusa u svetu. Ruska pravoslavna crkva se odlučno protivi abortusu, ali Putin nikada nije uveo zakon koji bi ga ograničio.

Isto tako, dok Putin zagovara važnost očuvanja porodice, stopa razvoda raste u Rusiji.

Godišnja stopa razvoda porasla je za 44 procenta u 2021. dostigavši sedmogodišnji maksimum.

Ironično, stopa razvoda u Rusiji je 2,5 puta veća od one u navodno nemoralnoj Evropskoj uniji.

Nasilje u porodici i druge moralne nevolje divljaju u Rusiji.

Od 2011. do 2019.  65 odsto žena ubijenih u Rusiji bile su žrtve porodičnog nasilja, prema studiji ruskog konzorcijuma ženskih nevladinih organizacija.

Ruska pravoslavna crkva je još jedna laka meta.

I pre i za vreme Putinove vladavine, patrijarh Kiril i drugi crkveni lideri su korupcijom stekli ogromno bogatstvo.

Istraga iz 2020. identifikovala je devet nekretnina širom Rusije koje su u vlasništvu ili povezane sa Kirilom, a procenjene su na milione dolara.

Satira i humor su korisna sredstva u suprotstavljanju ruskoj propagandi, a Putinov lični život nudi obilje „hrane“.

Ruski lider i njegova dugogodišnja devojka, gimnastičarka Alina Kabaeva, započeli su aferu kada je još bio u braku sa svojom prvom suprugom.

Veruje se da je Putin otac više dece van braka, kako sa Kabaevom, tako i sa drugim ženama.

Putinov režim vodi duhovni rat da bi potisnuo ruski narod i destabilizovao strane demokratije.

Sada je red na Vašington da promeni scenario.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari