I žene idu u crkvu, mole se i ispovedaju, kako da shvatimo izgovoreno: Sagovornici Danasa o rečima patrijarha Porfirija da su žene "jadnice" i "bednice" 1Patrijarh Porfirije: Foto FoNet/ Ana Paunković

„Plakao bih, vrištao bih od muke, kad vidim jadnicu koja menja teze, pa kaže `a zašto nisu brinuli se o ženama, žene su ugrožene`. Pa jesu ugrožene, svi smo ugroženi od tebe bre bedo jedna“, samo su neke od reči patrijarha Porfirija dok je govorio o „senzitivnom jeziku“  u snimku koji se nedavno pojavio na društvenim mrežama.

Ostalo je nejasno kojoj se on to ženi obraća opisujući je rečima „jadnica“ i „beda“. Naravno, ta beseda je izazvala brojne reakcije na mrežama, ali i kod građanki i građana koji su je videli u vestima.

Da li patrijarhova, reklo bi se, mizoginija može da doprinese formiranju tradicionalno negativnih  stavova o ulozi i mestu žena u ovom društvu ostaje da se vidi, ali sigurno može da relativizuje svaki pokušaj napada na bilo koju ženu, po principu „i patrijarh kaže da su one jadnice i bednice“.

Čuđenje

Ono što je sigurno u celoj ovoj priči jeste da je patrijarhov „ispad“ izazavo, u najmanju ruku, čuđenje.

Bio je iznenađen Ratko Božović, sociolog, koji kaže za Danas da je „patrijarh Porfirije bio poznat po tome što je uvek bio gospodin“.

I žene idu u crkvu, mole se i ispovedaju, kako da shvatimo izgovoreno: Sagovornici Danasa o rečima patrijarha Porfirija da su žene "jadnice" i "bednice" 2
Ratko Božović, Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

„Veoma se čudim da se to njemu dogodilo, da je došlo do te njegove isključivosti. Kad čovek iz svoje ličnosti uđe u svoju ulogu dešava se neko pomeranje od ličnosti do uloge i do predstavljanja. Zato se veoma čudim da se to njemu dogodilo. Svaka neodmerena i neodabrana reč nije dobrodošla sa stanovišta ljubavi i tolerancije“, naveo je naš sagovornik.

Nešto drugačije su žene protumačile patrijarhove reči, posebno one koje pomažu ženama žrtvama nasilja.

Potpuno šokirana

Tako, Vesna Stanojević, koordinatorka Sigurne kuće, kaže za Danas da je bila „potpuno šokirana“ kada je videla patrijarhovu izjavu.

„Ne mogu da verujem da je patrijarh mogao tako nešto da izgovori. Očekujem neki demanti ili objašnjenje njegove izjave jer ovo je stvarno presedan. Bez obzira na to ko je bio aktuelni patrijarh nikada nisam čula ništa slično. Ako dozvoljavamo da nam ljudi koji su na visokim društvenim položajima, od predsednika države pa nadalje, izgovaraju uvrede i najstrašnije stvari svojim kolegama, novinarima, ostalim ljudima, nazivajući ih hijenima i drugim `nazivima`, onda je to verovatno dalo podstrek patrijarhu da može i on tako“, kaže Stanojević.

Ali to nije objašnjenje, nastavlja naša sagovornica, i dodaje da da su patrijarhove reči strašnije i od izjave bilo kog političara.

„Ako je SPC u ovoj državi jedna od institucija kojoj se najviše veruje, pa gde smo mi onda? Šta je ovo? O čemu pričamo? Neko sam ko ne može da dođe k sebi otkako je čuo tu izjavu. Očekujem neko objašnjenje“, ističe naša sagovornica.

Ona pita šta je bio povod i na osnovu čega je to patrijarh rekao.

Koja je to žena?

„Koja je to žena koja se njemu u toj meri zamerila da je zbog toga mogao sve žene da nazove jadnicama i bednicama? Teško možete i u običnom govoru da kažete za nekog da je bednik ili jadnica, a kamoli u javnom govoru od nekoga ko je nešto mnogo bitno u ovoj zemlji. Žene idu u crkvu, mole se. Veruju u Boga. Radim sa ženama. Pa, ko nama u ovoj zemlji predstavlja Boga – zapitala je Stanojević.

Prema njenim rečima, ona sa ženama koje su žrtve nasilja živi u Sigurnoj kući.

„One uvek poštuju veru, verske praznike, postove, slave. I onda se ovako nešto desi i postavlja se ozbiljno pitanje šta posle ovoga i kako ćemo posle ovoga? Kako će bilo koja žena sutra da ode u crkvu i obrati se svešteniku? To njegovo mišljenje da li bi trebalo da prihvate i sveštenici? Njima se ispovedamo i kažemo im nešto svoje najintimnije. Ne mogu da verujem“, završila je ona.

I žene idu u crkvu, mole se i ispovedaju, kako da shvatimo izgovoreno: Sagovornici Danasa o rečima patrijarha Porfirija da su žene "jadnice" i "bednice" 3
Žena, Foto: Pixabay/donterase

Ranije su se povodom patrijarhovih reči oglasile i neke od svima poznatih žena na svoim profilima na društvenim mrežama. Jedan od njih je i Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, koje je navela da su „duboko ponižavajuće i uznemiravajuće reči koje su se pojavile u javnom prostoru, kojima se žene nazivaju bednicama i jadnicama, posebno jer ih izgovara patrijarh SPC“.

I žene idu u crkvu, mole se i ispovedaju, kako da shvatimo izgovoreno: Sagovornici Danasa o rečima patrijarha Porfirija da su žene "jadnice" i "bednice" 4
Pričešćivanje vernica u Makedoniji Foto: EPA-EFE/Georgi Licovski

„Dodatno zabrinjava što takve reči dolaze u trenucima izuzetno teškim za naše društvo, u kojima smo se suočili sa dve velike tragedije i kada nam smrtno stradaju najranjiviji u društvu – deca i žene“, komentarisala je snimak na kome patrijarh Porfirije govori o „senzitivnom jeziku“, obraćajući se nekome sa „jadnice“ i nastavila:

„U danima tuge i bola, i kada brojimo 18. ženu žrtvu porodičnog nasilja, i dok su žene izložene raznim oblicima diskriminacije, nasilju i agresiji, najmanje što se očekuje od svih nas je da imamo svest o težini i odgovornosti za izgovorene reči“, navodi poverenica u objavi na društvenoj mreži Fejsbuk.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari