Bes umesto umirenja: Zbog čega je patrijarh Porfirije podigao javnost na noge neprikladnim izjava o ženama i izazvao gomilu reakcija 1Foto: Printscreen/RTS

„Plakao bih, vrištao bih od muke, kad vidim jadnicu koja menja teze, pa kaže `a zašto nisu brinuli se o ženama, žene su ugrožene`. Pa jesu ugrožene, svi smo ugroženi od tebe bre bedo jedna“, samo su neke od reči patrijarha Porfirija dok je govorio o „senzitivnom jeziku“ u snimku koji se nedavno pojavio na društvenim mrežama. Kako se može videti, patrijarh ih je, između ostalog, izgovorio na svečarskoj gozbi dok ga je neko od prisutnih snimao.

Naravno, ta beseda je izazvala brojne reakcije na mrežama. Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, navela je da su „duboko su ponižavajuće i uznemiravajuće reči koje su se pojavile u javnom prostoru, kojima se žene nazivaju bednicama i jadnicama, posebno jer ih izgovara patrijarh SPC“.

„Dodatno zabrinjava što takve reči dolaze u trenucima izuzetno teškim za naše društvo, u kojima smo se suočili sa dve velike tragedije i kada nam smrtno stradaju najranjiviji u društvu – deca i žene“, komentarisala je snimak na kome patrijarh Porfirije govori o „senzitivnom jeziku“, obraćajući se nekome sa „jadnice“ i nastavila:

„U danima tuge i bola, i kada brojimo 18. ženu žrtvu porodičnog nasilja, i dok su žene izložene raznim oblicima diskriminacije, nasilju i agresiji, najmanje što se očekuje od svih nas je da imamo svest o težini i odgovornosti za izgovorene reči“, navodi poverenica u objavi na društvenoj mreži Fejsbuk.

Zorana Mihajlović: Ubijene su žene samo zato jer su žene

Bivša ministarka rudarstva i energetike Zorane Mihajlović podsetila je patrijarha na osetljiv položaj žena u Srbiji.

„Vaša Svetosti, još jednom da Vas podsetim, da je u poslednjih 15 godina u partnerskom/porodičnom nasilju ubijeno 350 žena, samo zato jer su žene, a stotine dece ostalo je bez majki… Ili da podsetim da je od početka godine, za 4,5 meseca ubijeno 18 žena – da li je to signal za ujedinjenje? Ili ćemo govorom mržnje da podstičemo nasilnike da su Bogom dani da ženama oduzimaju zivote?!??“, napisala je ona.

Mihajlović je primetila da „Porfirije očigledno, nema problem da koristi rodno senzitivan jezik kada govori o ženama kao jadnicama i bednicama, već je teže kad žene treba da nazove naučnicama, profesorkama i predsednicama“.

„Tužno je da bilo ko govori na takav način, a pogotovo kad tako nešto dolazi i iz usta patrijarha, jer je njegova odgovornost velika, a sramota nemerljiva“, napisala je ona.

Biljana Srbljanović: Raspojasano, afektirano, alkoholom ohrabreno

Biljana Srbljanović, dramaturškinja, napisala je kolumnu za jedan dnevni list o ovom događaju „Patike za trčanje“, za koju navodi na svom Fejsbuk nalogu da nije objavljena, kao i da je ta redakcija sa njom prekinula saradnju. Pored zahvalnosti urednicima sa kojima je sarađivala, Srbljanović je objavila svoju neobjavljenu kolumnu u kojoj, između ostalog, navodi:

„… Ali snimak na kome gledamo Patrijarha kako se – u danima neposredno nakon jednog od najstrašnihih zločina koji je ova zemlja ikada doživela – raspojasano, afektirano, alkoholom ohrabreno, patološkom mržnjom obrušava na one najugroženije, ostaće zauvek kao svedočanstvo strašnog nečoveštva“.

Kako je napisala, „istine radi, treba reći da deluje kao da Porfirije ne zna da je sniman. Video zapis je nastao kamerom mobilnog telefona, koji je – kako se vidi – postavljen neupadljivo. Kadar samo manjim delom obuhvata samog govornika, on se kameri ne obraća i gotovo je sigurno da je nesvestan nje“.

„To u stvari i nije olakšavajuća okolnost, ona, na protiv, govori ili da autor snimka ne vidi ništa sporno u Patrijarhovom ispadu i smatra da svi treba da ga shvate kao nešto pozitivno, ili je ovo Porfirijevo pravo lice koje od javnosti skriva, a koje je neko poželeo da konačno otkrije svetu“, piše Srbljanović.

Ovo su neke od najupečatljivijih reakcija na mrežama na patrijarhove reči.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari