Radikali traže smenu Brankice Janković zbog vređanja patrijarha SPC 1Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ

Srpska radikalna stranka (SRS) zatražila je danas od skupštinske većine da pokrene postupak za razrešenje poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković sa te funkcije, tvrdeći da je uvredila patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirija.

„Poslednji napad poverenika za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković na patrijarha Srpske pravoslavne crkve gospodina Porfirija je apsolutno neprihvatljiv kao izraz nepoštovanja Srpske pravoslavne crkve i celog srpskog naroda“, ocenili su radikali u saopštenju.

Komentarišući snimak koji je pojavio na internetu, na kome patrijarh Porfirije naziva žene „jadnicama“, poverenica Janković je ocenila da su duboko ponižavajuće i uznemiravajuće reči koje su se pojavile u javnom prostoru, kojima se žene nazivaju bednicama i jadnicama, posebno jer ih izgovara patrijarh SPC.

Radikali su u saopštenju naveli da traže smenu Janković zbog njenog nepodnošljivog antisrpskog ponašanja i vređanja po kriterijumima zapadnih ambasada i tvrde da nije prvi put da vređa SPC.

„Brankica Janković u javnosti istupa kao jedna od ‘Žena u crnom’ ili pripadnik neke druge nevladine organizacije koja otvoreno zastupa antisrpske stavove. Za razliku od njih, Brankica Janković to radi za platu od oko 250.000 dinara koju dobija iz državnog budžeta i za tu platu izvršava naloge koje dobija u američkoj ambasadi“, navela je u saopštenju SRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari