Poverenica: Praćenje femicida bila bi dobra polazna osnova za njegovo sprečavanje 1Foto: FoNet/ Ana Paunković

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je danas da je podržala inicijativu za praćenja slučajeva femicida jer smatra da bi podaci o femicidu na jednom mestu bila dobra polazna osnova za njegovo sprečavanje.

Janković za Radio-televiziju Vojvodine (RTV) rekla da za žrtve femicida ne treba da se saznaje iz medijskih naslova, a naročito zbog toga što mediji ne pružaju mogućnost kreiranja „zaokružene priče“.

„Ne znamo iz medijskih naslova niti šta je bilo u tom slučaju, niti šta je na kraju bila odluka suda, kolika kazna je dobijena, jer se uglavnom tu završi na tom početnom interesovanju medija“, kazala je poverenica.

Ona je dodala da nijedna država nije pronašla najbolji mehanizam na koji način pratiti femicide i ko treba da prati.

„Bitno je da imamo dobre podatke, kvalitetnu statistiku i evidenciju, kako bi stručnjaci i nadležni organi analizirali pojedinačni slučaj i došli do mogućih obrazaca koji bi nam dali neke odgovore na to šta su zapravo glavni problemi, šta je to što dovodi do smrtnog ishoda“, ocenila je Janković.

Govoreći o izjavi patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirija da se iza Zakona o rodno osetljivom jeziku krije borba protiv braka i porodice i o snimku na kome se čuje da patrijarh tokom govora o rodno osetljivom jeziku nekoga naziva „jadnice“ i „bednice“, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti je kazala da je na to reagovala iz pozicije institucije i ocenjujući je institucionalno.

„Kasnije sam saznala iz zvaničnog saopštenja informativne službe da se izjava odnosi na mene, ali to se nikad nije videlo. Ali ja reagujem tog dana kada se pojavljuje snimak iz pozicije institucije, a ne kao Brankica Janković – niti ja treba da reagujem kao Brankica Janković, jer obavljam posao koji je definisan Zakonom o zabrani diskriminacije“, navela je.

Ona je kazala da ne vodi polemiku sa patrijarhom SPC i da „ne postoji ništa lično“.

Janković je odbacila optužbe da je nametnula Zakon o rodnoj ravnopravnosti, ističući da institucija na čijem je čelu nema mogućnost da predlaže zakone.

„Jedino naše ovlašćenje je davanje mišljenja na nacrte zakona, inicijative za izmene i dopune, a u konkretnom slučaju nisam podnela inicijativu za donošenje tog zakona“, kazala je Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari