Živimo u zemlji u kojoj je svaka druga žena doživela neki oblik nasilja: Dan sećanja na žene žrtve nasilja 1Foto: donterase / Pixabay

Povodom  – 18. maj, Centar za podršku ženama podsetio je da je od početka 2023. godine u Srbiji u porodično-partnerskom kontekstu ubijeno 18 žena.

Među žrtvama u 2023. je 16 punoletnih žena i dve maloletne devojčice, a pet ubistava učinjeno je vatrenim oružjem, pokazali su podaci koje prikupljaju ženske organizacije i izveštaji medija.

U saopštenju je istaknuto da je samo u masovnim ubistvima koja su se desila 3. i 4. maja ove godine, ubijeno devet devojčica, što ukupan broj ubijenih od početka godine povećava na 27.

„Živimo u zemlji u kojoj je svaka druga žena doživela neki oblik nasilja, a od 2010. godine do danas od strane člana porodice ili partnera ubijeno je najmanje 330 žena. Podaci pokazuju da se svaka treća ranije obraćala nadležnim institucijama za pomoć“, navela je Biljana Stepanov u ime Centra za podršku ženama.

Ona je dodala da je do sada identifikovano da institucije kada je reč o zaštiti od nasilja, ne reaguju blagovremeno, ne prepoznaju nasilje, nemaju dobru procenu rizika, odnosno ne postoji kapacitet ni znanje u sistemu zaštite žena.

Dan sećanja na žene žrtve nasilja – 18. maj, ustanovljen je 2017. godine kako bi se javnost, ali i nadležne institucije, stalno podsećale na rizik od femicida i njegove posledice.

Svetska zdravstvena organizacija definiše femicid kao „ubistvo žena zato što su žene“, a UN kao „ubistvo žena i devojčica povezano sa polom“.

Istovremeno, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je da ubijene žene nisu brojevi i statistika i da je neophodno da se svi ujedine protiv tog najeksteremnijeg oblika rodno zasnovanog nasilja.

Ona je to saopštila povodom nacionalnog dana sećanja na sve žene ubijene u porodničnom i partnerskom nasilju.

Poverenica je navela da uprkos potpisanim konvencijama, merama zaštite i propisanim strogim kaznama, u ovoj godini skoro nijedna nedelja nije prošla da žena nije izgubila život od ruke partnera, najčešće bivšeg.

Janković je naglasila da zakoni i mere sami po sebi nisu dovoljni i ukazala da se koren problema nalazi u istorijski nejednakim odnosima moći između muškaraca i žena, ali i u široko rasprostranjenoj toleranciji društva na sve oblike nasilja.

„Važno je da kroz zajednički rad i razvoj imamo društveni konsenzus u borbi i osudi svakog nasilja, kao i da neprestano radimo na podizanju svesti o značaju poštovanja svačijeg dostojanstva i negovanju pravih vrednosti“, zaključila je poverenica u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari