Poverenica Brankica Janković o izjavi patrijarha: Ponižavajuće i uznemiravajuće reči 1Brankica Janković: Foto FoNet/ Milica Vučković

„Duboko su ponižavajuće i uznemiravajuće reči koje su se pojavile u javnom prostoru, kojima se žene nazivaju bednicama i jadnicama, posebno jer ih izgovara patrijarh SPC“, reakcija je poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković na snimak koji je pojavio na internetu, a na kome patrijarh Porfirije govori o „senzitivnom jeziku“, obraćajući se nekome sa „jadnice“.

Dodatno zabrinjava, naglašava Janković, što takve reči dolaze u trenucima „izuzetno teškim za naše društvo, u kojima smo se suočili sa dve velike tragedije i kada nam smrtno stradaju najranjiviji u društvu – deca i žene“, prenosi N1.

„U danima tuge i bola, i kada brojimo 18. ženu žrtvu porodičnog nasilja, i dok su žene izložene raznim oblicima diskriminacije, nasilju i agresiji, najmanje što se očekuje od svih nas je da imamo svest o težini i odgovornosti za izgovorene reči“, navodi poverenica ua objavi na društvenoj mreži Fejsbuk.

Podsetimo, na društvenim mrežama se pojavio snimak na kome patrijarh Porfirije govori o „senzitivnom jeziku“, obraćajući se nekome sa „jadnice“.

„Plakao bih, vrištao bih od muke, kad vidim jadnicu koja menja teze, pa kaže ‘a zašto nisu brinuli se o ženama, žene su ugrožene’, pa jesu ugrožene, svi smo ugroženi od tebe bre bedo jedna“, samo su neke od patrijarhovih reči.

Snimak je izazvao lavinu negativnih reakcija na društvenim mrežama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari