Bes umesto umirenja: Zbog čega je patrijarh Porfirije podigao javnost na noge neprikladnim izjava o ženama i izazvao gomilu reakcija

Ostavite komentar


  1. Nemojte misliti da branim patrijarha, imam svoje mišljenje o njemu ali kako sam pročitao, on nije pominjao „žene“ već samo jednu ženu koja menja mišljenja i teze. Ako se neka žena pronašla u tome to je njen problem.

  2. Koja sramota za ovakve reći, koje dolaze iz usta Poglavara naše crkve. Sdruge strane netreba da nas čudi kada je došao na to mesto zdušno pomoći AV i njegovih slugu.

  3. Kad patrijarh nije rukopolozen u Patrijarsiji vec u crkvenoj kripti (koju nije crkva napravila) i kad je dosao iz hotela Hilton – imamo priliku da vidimo kakvi su. Sta je rekao moze da pravda, ali ton, gestove, neprimerenu trpezi – nikad! Izoblicio ga je sam Bog.

  4. Žene bi izgleda da budu ravnopravne sa muškarcima, al kad treba da snose odgovornost onda bi da se vrate na tezu nežniji pol,majka je majka,to je muški posao.. itditd
    Muškarci nikada nisu bili ugroženiji no danas ako ćemo realno i hrabro da priznamo.

  5. Ovaj još mora da spozna ulogu koja mu je očito greškom namenjena!!!Vežbaj,sinko vežbaj…Ne ide ti odmah baš sve od ruke kako si zamislio!

  6. Kako pomoći tom čoveku, pitanje je sad? Pored tolikih problema unutar SPC, on se obrušava na aktivistkinje koje se bore za ženska prava. Ali možda je i dobro što je sve ono rekao javno, sada barem znamo „kako mu misao radi“ što bi se reklo jezikom Korešpodencije.

  7. Verujem da niste slušali govore patrijarha Porfirija. To vam preporučujem. Uvek ima nešto utešno i pametno da kaže. Žene ne treba štititi samo zato što su žene. Ugled vaših novina pada kada navodite misli jednog lošeg, bivšeg ministra.

  8. Patrijarha treba odmah smeniti ili čitava naša crkva je na putu da služi đavolu.

  9. Patrijarh je u pravu. Alo, Srbi i Srbkinje okanite sotonskih „vrednosti“ koje stižu sa zapada. Vratimo se ljudskim izvornim vrednostima Bogolikog čoveka koje su sadržane u Svetosavlju.

  10. On je kopija onoga ko ga je postavio na to mesto,ništa iznenađujuće,za mene je on niko i nista..

  11. Porazavujuci je ovoliki broj žena koje su žrtve nasilja – femicida. Žene su stub društva i bez njih nema zovota.

  12. Molim da SPC,razreši dužnosti patrijarha Porfirija,ako je to moguće i u opisu nadležnosti. Dotični je toliko daleko od naroda, samim tim i od Boga. Uzalud drži sliku Patrijarha Pavla u javnim obraćanjima,daleko je on od njega.

  13. Žene treba da drže jezik za zubima pa neće biti nasilja.One su te koje su okuražene stanističkim zapadnim zakona isukale jezike i provociraju pa ljudi sa najdebljim nervima to ne mogu da izdrže

  14. Čudite se narodu , a ovaj koji bi trebao biti duhovnik gori je od svih,agresivan,netolerantan. Ali znamo da su oni samo sekta svetosavska koja ispred Boga pistavlja svoje idole

  15. Sramota. Da drzava stiti zene nikada ne bi dozvolila da ovako govori covek iz cijih usta bi trebao da izlazi samo ljubav. Zalosno.Sada bi se Vucic trebao da oglasi i uzme u zastitu zene kao predsednik.

  16. Bas hricanski, topla, blaga rec.Umirujuci govor u ovim teskim danima istunjeni tugo.

  17. Cela SPC obiluje „monasima“-pedofilima i homoseksualcima uz to pohlepnim vladikama. A sad glavni vladika zapži čorbu, tj. lupa u Vučićeve ratne bubnjeve sa pozivom na mržnju!
    Takve vladike (svaka čast Grigoriju), su suprotnost Hrišćanstvu i služe režimu za sluđivanje naroda i širenje opšte mržnje!

  18. Ludilo. Kada neko pravi stetu kakvu je napravila Zorana, ispada da se to ne sme ni reci jer je Zorana zena. To je vrlo, vrlo bolesno. Ja sam uveren da je moguce biti ateista a da se ori tome ne mrzi ni patrijarh ni papa.

  19. Као жена ,наш Патријарх достојан!!!
    Жалосно шта све мислите и пишете данас.
    Најважније нам дјеца,породица…послушајте неколико пута можда схватите.
    Али ипак је јадни мали бриј који није способан да схвати ни Патријарха ни бесједе ни вјеру ,ни љубав….

    Амин!

  20. Sta bi rekao Pavle.
    Sta li misli Grigorije?
    A moja malenkost(bednica i jadnica) kazem: „Boze te sakloni“.

  21. Antihrist, iz njegovih usta govori sotona. Nije dorastao funkciji pogubio se u vlasti i luksuznu.

  22. Brankica, Zorana, Biljana… jel ima neki muškarac da se oglasi povodom ove izjave?

  23. Crkva bi da žene opet nemaju nikakva prava i da se od šporeta ne odvajaju,može malo sutraože malo prekosutra…

  24. Albert Einstein:“ Oslobadjanje atomske energije promenilo je sve ,osim naseg nacina misljenja.“ Sramota za patrijarha.

  25. porfirije bi trebalo da izadje iz ormara, a ne da trabunja okolo

  26. Jedno pitanje za Patrijarha i za ove koji ga veoma lose brane: ko je vas rodio tata ili zena koju ste verovatno zvali majka? I vasa majka je zena, zato postovanje prema zenama koje odrzavaju covecanstvo.

  27. A od kada to Patrijarh priča bosanskim akcentom?! „Pol’tika“, i još poneka reč „iskaču“ iz montaže.

  28. Nažalost,naš patrijarh je lutka u rukama vučića i irineja banatskog. Živi bili pa videli,ako vam do sada nije jasno!!!

  29. Ovaj čovek nije duhovno biće, što se ogleda na njegovom mračnom licu, voli samo matrijalna dobra, samim tim duhovnost i ljubav ne ume da promoviše. I kad pokušava da pokaže empatiju, on to ne ume.

  30. Zlo u odori kobejagi patrijarha. Kakav predsednik, takav patrijarh.

  31. Svako će za svoje reči ili se opravdati ili osuditi na Strašnom Sudu Hristovom.

  32. Zao mi je da ovo kazem ali mislim da patrijarh ne voli zene. Treba psiholozi da se pozave analizom licnosti.

  33. Ne razumem zasto se dize ovolika tenzija.
    Ne radi se o zenama vec je beseda upucena jednoj osobi, beda ljudskih ima i meď zenama i meď muskarcima i to treba javno reci. Ovakva pisanja su potpune besmislice i produbljuju razlike u drustvu koje bi trebalo da se zapita i preispita zasto smo tu gde jesmo

  34. Kako vas nije sramota da osudjujete i vredjate Patrijarha? Vi da ste vernici i da volite Crkvu razumeli biste reči našeg Patrijarha i znali bi ste ko je Patrijarh. Ali naravno, vi ne idete u Crkvu pa tako i ne znate ništa o veri. Oduvek ste imali nešto protiv pravoslavlja i sada hoćete da ga izbacite iz svake sfere života. Izvlačite reči iz konteksta, izdvajate samo ono što vam odgovara. On nije spomenuo sve žene, već jednu. Da ste poslušali njegove prethodne besede znali biste kakav stav ima prema ženama.

  35. Ne vidim gde je pogresio. Jedva ste cekali da ga scepate. Sad ce opet svi da se prave moralni i da „stite“ zenska prava. Dosadili ste sa tim. Ne shvatate o cemu prica, a ovo je i istrgnuto iz konteksta.

  36. Можда грешим, не бих ништа да тврдим, само да изнесем мишљење…
    Највећи проблем је што је ова тема за неке друге људе као стручна тема. Није ми јасно зашто се он пронашао као личност која уопште зна нешто о томе. Искрено, није то толико страшно, колико је страшно што из овог човека као да извире зло… од самог његовог почетка када се нашао на челу наше цркве. Дај Боже да грешим, али многе ствари људи ни не виде нити знају, зато и живимо нажалост.
    Што најгоре од свега, на тему каква права имају жене а каква мушкарци, то је одавно већ познато. Овде је стварно најмањи проблем како ће нас неко ословљавати на основу нашег занимања.

  37. Имала сам част да ме патријарх Порфирије причести. Његово лице је сијало благошћу, топлином и радошћу и то је пренео и на нас остале. Мислим да због тога што је ЈЕДНУ жену назвао јадницом и бедницом, могу да га критикују само они који никад тако нешто нису рекли за некога ко лупета. Небројено пута сам чула много горе речи, а и сама сам их изговарала. Боже, опрости им, не знају шта раде.

  38. Poštujem izjavu Patrijarha jer sve što je reko istina je zene nisu više ni zene ni majke ni stub kuće a ni još manje domaćice više se prepustite da one imaju neka prava koja prava i ko im je dao taj svesno ruzi i porodicu i crkvu i svaku vrednos normalnog zivota

  39. Čini mi se da je Srbljanovićka i pisac. Izvinjavam se, „precizno“ rečeno piškinja. Tako da ono što pisac napiše – piškinja, izvinite na izrazu, napi.a. Ne slažem se sa Patrijarhom, ali sa tim „posebnim“ jezikom treba malo prikočiti.

  40. Погледајте мурал Патријарх апавла и текст што га остави…нека жена!

  41. Patrijarh je pricao o zameni teza…
    Nije uvredio nijednu zenu …
    Pricao je o pojedinim osobama koji svoje zle pomisli povezuju sa politikom i tako opravdavaju svoje postupke…
    Zalosno je to sto pojedini u svemu vide samo lose….

  42. За почетак научите да слушате. Послушање (и слушање) је мајка свих врлина. И поштујте патријарха!!

  43. Nucleus of family is father and mother ,male and female, who share 50-50 , duties,win- win, for tham, children , society, country, region,planet, mankind and infinity.❤️

  44. Kazete „zene treba da drze jezik za zubima „,kazete „pogledajte snimak od pocetka do kraja on nije tako mislio“,“kazdte bilo je upuceno samo jednoj zeni“kako god ste razumeli njegove reci nije kulturno ni lepo a nije ni njegovo da se te reci cuju iz bas njegovih usta ,jer on je poglavar ,svetovno lice …od pokojnog patrijarha Pavla to nikad ne bi bilo izreceno….to je sramota.

  45. Nisam ocekivala da patrijarh koristi takve reci, o bilo kome. Sutra mogu biti jos gore. Gde je kultura, razumevanje, oprost, pouka…

  46. Niko ne moze da vas uvredi vise nego sami sebe.Nasilja nad zenama je bilo I bice a ni muskarci nisu postedjeni.Okrenimo se svojoj kulturi,tradiciji I postenju prema svima.Ljubav I postovanje su lek za sve.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Srđan Gojković Gile, muzičar

Pozivam sve one koji čitaju Danas da ga podrže tako što će se učlaniti u Klub čitalaca Danasa i tako podržavati nezavisno novinarstvo.