"Rusi koji poginu u Ukrajini biće očišćeni od grehova": Patrijah Kiril nakon objave delimične mobilizacije 1Foto: Shutterstock/vodograj

Poglavar Ruske pravoslavne crkve patrijarh Kiril rekao je da će ruski vojnici koji ginu boreći se protiv Ukrajine biti „očišćeni od svih grehova“, prenosi Tanjug.

Izjava verskog vođe usledila je nekoliko dana nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin naredio mobilizaciju, prvu od Drugog svetskog rata, prenosi Rojters.

Kiril je ranije kritikovao one koji se protive ratu i pozvao Ruse da se ujedine oko Kremlja.

Britanska agencija ocenjuje da je Kiril jedan od ključnih Putinovih saveznika i pristalica rata u Ukrajini, prenosi AJB.

„Mnogi ginu na poljima međusobne borbe“, rekao je Kiril (75) u svom prvom nedeljnom obraćanju otkako je Putin potpisao ukaz o delimičnoj mobilizaciji.
Papa Franja protiv rata u Ukrajini

Patrijarh je dodao da se Crkva moli da se borbe što pre okončaju, kako bi „što manje braće stradalo u ovom bratoubilačkom sukobu”.

Ruski zvaničnici su rekli da će delimična mobilizacija uključiti oko 300.000 dodatnih vojnika i da će pozvati rezerviste sa vojnim iskustvom.

Kirilova podrška ratu u Ukrajini produbila je jaz između Ruske pravoslavne crkve i hrišćanskih crkava širom sveta, navodi Rojters.

Poglavar Katoličke crkve papa Franja jedan je od najglasnijih protivnika rata i do sada je više puta kritikovao Ćirilov stav.

Papa je u govoru ranije ovog meseca naveo da Bog ne podržava rat, podseća britanska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari