Putin na mitingu u MoskviEPA-EFE/RAMIL SITDIKOV / SPUTNIK POOL

Rusija je potvrdila dva napada hipersoničnom raketom Kinžal (bodež) u Ukrajini, tvrdeći u nedelju da je uništila skladište goriva u blizini Mikolajva, a u subotu i podzemno skladište raketa i municije na zapadu Ukrajine, piše Gardijan.

Državna novinska agencija RIA Novosti navodi da je ovo prva upotreba oružja “napredne generacije” od početka rata u Ukrajini, a zapadni analitičari kažu da je ovo prvi put da su hipersonične rakete korišćene u borbi.

Ruski predsednik Vladimir Putin opisao je Kinžal, dizajniran da bude lansiran iz borbenog aviona MiG, kao “idealno oružje“. Može da leti 10 puta većom brzinom od zvuka i – poput sporije krstareće rakete – da manevriše usred leta, što otežava praćenje i presretanje sistema protivvazdušne odbrane.

Prema ruskim navodima, raketa dužine osam metara se ispaljuje sa aviona MiG-31K na visini od čak dvadeset kilometara. Može da putuje do 2.000 kilometara brzinom od deset maha (oko 12.000 kilometara na sat). Pretpostavlja se da se raketom manevriše pomoću satelitskog sistema GLONASS kojim rukovodi ruska vojska.

Stručnjaci kažu da je najveći adut ove rakete – brzina i to što je cilj do samog kraja praktično nepoznat što čini odbranu ili uzbunu i evakuaciju skoro nemogućom.

Rakete se mogu koristiti za isporuku konvencionalnih bojevih glava većim brzinama i mogu se koristiti i za isporuku nuklearnog oružja. Nekoliko zemalja radi na ovoj tehnologiji, uključujući Kinu i SAD.

Ruski analitičar: Kinžal efikasniji od supersoničnih raketa za uništavanje podzemnih skladišta

Vasilij Kašin, ruski analitičar, rekao je agenciji Frans pres da bi veća prodorna i destruktivna moć sistema Kinžal bila efikasnija od supersoničnih raketa za uništavanje podzemnih skladišta, ali drugi stručnjaci sugerišu da to neće imati veliki uticaj na tok sukoba.

Pavel Felgenhauer, drugi ruski analitičar, smatra da će projektil malo šta promeniti na ratištu u Ukrajini osim što će “dati određeni psihološki i propagandni efekat“, dodajući da njegova upotreba može ukazivati na to da ruskim snagama ponestaje drugog oružja.

Belgijski analitičar za odbrambenu strategiju, Džozef Enrotin, takođe je tvitovao da Rusiji možda ponestaje balističkih projektila kratkog dometa Iskander ili da su želeli da povećaju ulog razmeštanjem hipersonične rakete sa nuklearnom sposobnošću.

Ukrajinska vlada je potvrdila napade, ne precizirajući koja je vrsta projektila korišćena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.