Ruska pravoslavna crkva: Udata žena mora da dobije saglasnost supruga za abortus 1Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Patrijaršijska komisija za porodicu, žene i decu Ruske pravoslavne crkve predložila je da se uvede norma prema kojoj je za veštački prekid trudnoće neophodna ne samo odluka žene, već i saglasnost supruga, piše Tass.

Pre abortusa, predložio je ovaj sveštenik na okruglom stolu Komiteta Državne dume za porodicu, žene i decu na XXXI Međunarodnom božićnom obrazovanju., neophodno je da se sprovede obavezno psihološko savetovanje, to bi trebalo da bude utvrđeno zakonom, kao i ultrazvučnim pregledom, demonstracijom ljudskih fetalnih otkucaja srca.

Lukjanov je istakao da medicinske indikacije za veštački prekid trudnoće uključuju pretnju po zdravlje majke, a ne deteta, s obzirom da perinatalni skrining ne daje uvek pravi rezultat.

Takođe, po njegovom mišljenju, neophodno je obezbediti krivičnu i administrativnu odgovornost za nezakonito postupanje veštačkog prekida trudnoće i reklamiranje abortusa.

„75 odsto medicinskih abortusa odvija se u privatnim klinikama, savetovanje pre abortusa se ne sprovodi, ne poštuje se nedelja ćutanja, abortus se može organizovati na zahtev samo žene, koja krši sve zakone. Ako tamo zaustavimo abortuse, onda ćemo dobiti priliku na državnom nivou da bolje kontrolišemo bar ovaj negativan fenomen“, objasnio je sveštenik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.