Ruska verzija Mekdonaldsa već ostala bez krompirića: Pomfrita nema do jeseni 1Foto: Pixabay/Pexels

Neki restorani novootvorenog lanca brze hrane ‘Ukusno i tačka’, koji je zamenio Mekdonalds u Rusiji, već su ostali bez krompira, pa će prestati sa posluživanjem krompirića do jeseni, pišu ruski mediji, a prenosi Bi-Bi-Si.

Nedostatak prave vrste krompira znači da će gosti morati da izaberu drugačiji prilog za svoje hamburgere. Kompanija očekuje da će se pomfrit vratiti na jelovnik do jeseni.

Mekdonalds se povukao iz Rusije u znak protesta zbog invazije na Ukrajinu. Američki gigant brze hrane prodao je svoje restorane ruskom biznismenu, a u junu je nekoliko njegovih lokala ponovo otvoreno pod imenom ‘Uuksno i tačka’.

Opravdanje je – loša žetva

Ali mesec dana nakon otvaranja, jedna od ključnih stavki na meniju nedostaje.

„Rustikalni pomfrit“ — deblja verzija tradicionalnog pomfrita — takođe može biti nedostupan. Kompanija je ruskoj novinskoj agenciji TASS objasnila da je u 2021. žetva sorte krompira potrebna za proizvodnju pomfrita u Rusiji bila loša.

Rusko ministarstvo: Ima krompira – tačka

Kompanija je pokušala da nabavi krompir od ruskih proizvođača i postalo je nemoguće uvoziti krompir sa tržišta koje bi moglo da ponudi privremenu zamenu za domaće useve. Rusko Ministarstvo poljoprivrede pokušalo je da umanji svaku zabrinutost zbog nestašice krompira porukom na Telegramu: „Krompira ima – tačka“.

„Rusko tržište je u potpunosti snabdeveno krompirom, uključujući i prerađen. Osim toga, usevi iz nove žetve već pristižu, što isključuje mogućnost nestašice“, saopštilo je ministarstvo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.