Ruske snage zauzele Černobilj 1Foto: Tviter

Ruska vojska preuzela je kontrolu nad nekadašnjom nuklearnom elektranom u Černobilju.

Ovo je za agenciju Rojters potvrdio savetnik ukrajinskog predstavnika Mihailo Podoljak.

„Nemoguće je reći da je nuklearna elektrana Černobilj bezbedna nakon potpuno besmislenog napada Rusa“, rekao je Podoljak, izvestio je Rojters, prenele su agencije. „Ovo je danas jedna od najozbiljnijih pretnji u Evropi.“

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je ranije danas da ruske snage pokušavaju da zauzmu Černobilj. „Naši branitelji daju svoje živote da se ne bi dogodila tragedija iz 1986. Ovo je objava rata celoj Evropi“, napisao je Zelenski na Tviteru.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine je takođe upozorilo na Tviteru da napad Rusije na Ukrajinu „može da izazove još jednu ekološku katastrofu“.

„Svet je 1986. bio svedok najveće tehnološke katastrofe u Černobilju. Ako Rusija nastavi rat, Černobilj može ponovo da se dogodi 2022“, napisalo je Ministarstvo.

U Černobilju se 1986. dogodila najveća nuklearna nesreća na svetu kada je eksplodirao nuklearni reaktor, što je rezultiralo radioaktivnom kontaminacijom širom Evrope, podsetio je AP.

Elektrana se nalazi na oko 130 kilometara severno od Kijeva.

 

Opširnije o svemu što se dešava u Ukrajini čitajte u Danasovom blogu. Sve vesti možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.