Ruski opozicionar Navaljni nagradu Saharov posvetio borcima protiv korupcije 1Aleksej Navaljni Foto: EPA-EFE MAXIM SHIPENKOV

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni, koji se nalazi u zatvoru, a koji je u sredu postao dobitnik nagrade Saharov za 2021. godinu, izjavio je da je počastvovan i da priznanje posvećuje svim borcima protiv korupcije.

„Svoju nagradu posvećujem borcima protiv korupcije svih vrsta širom sveta – od novinara do advokata, od političara (kojih ima) do poslanika i onih koji izlaze na ulice da podrže ovu borbu“, naveo je Navaljni na Tviteru.

 

Evropski parlament koji dodeljuje nagradu Saharov za angažman na polju ljudskih prava u sredu je u obrazloženju naveo da je Navaljni „dosledno vodio kampanju protiv korumpiranog režima (ruskog predsednika) Vladimira Putina“.

Nagrada Saharov za slobodu mišljenja, prvi put je dodeljena Nelsonu Mandeli i Anatoliju Marčenku 1988. godine. Dodeljuje se pojedincima, grupama i organizacijama koji su doprineli zaštiti slobode mišljenja i ljudskih prava.

Nagradu Saharov, ustanovljenu 1988. godine, prati novčani iznos od 50.000 evra. Nagrada je dobila ime po ruskom naučniku i disidentu Andreju Saharovu (1921-1989).

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.