Ruski vojnici se žale: „Zbrisani su čitavi pukovi“ 1foto (BETAPHOTO AP Photo/Libkos, File)

Ruski vojnici koji se bore protiv anti-putinovih boraca koji su prošle nedelje upali u rusku oblast Belgorod na granici sa Ukrajinom žalili su se da su „celi pukovi zbrisani“.

Telegram kanal „Pskovska oblast“ objavio je u utorak da je primio poruku ruske jedinice koja se bori u blizini pograničnog grada Šebekino u Belgorodu.

Dve ruske pobunjeničke grupe – Legija Sloboda Rusije i Ruski dobrovoljački korpus (RVC) – ušle su u Belgorod prošle nedelje i od tada se intenzivno bore.

Legiju čine prebegli iz ruskih oružanih snaga i ruski i beloruski dobrovoljci, a RVC kaže da su među njenim članovima i Rusi koji se bore na strani Ukrajine i protiv režima u Kremlju.

„Pod stalnim smo granatiranjem“

U nedelju je RVC saopštio da stoji iza napada u Belgorodskoj oblasti u kojem je zarobljeno nekoliko ruskih vojnika.

„Mi smo pod stalnim granatiranjem, ginu oficiri, obični vojnici i pre svega ljudi koji imaju porodice i svu rodbinu kod kuće“, navodi se u pomenutoj poruci ruskih vojnika.

Ruski vojnici su rekli da je za veliki broj žrtava krivo loše vođstvo i nedostatak pojačanja i opreme. „Spremni smo da branimo svoju otadžbinu, ali sa adekvatnim zalihama. U ime 1009. puka, molimo vas da razmotrite ovaj ozbiljan problem i donesete odluke što je pre moguće.

Vojnici su rekli da su mobilisani pre osam meseci i da su kasnije odvedeni u ukrajinsku takozvanu Lugansku Narodnu Republiku na obuku, nakon čega su raspoređeni u Belgorodsku oblast.

Na ruskim i ukrajinskim društvenim mrežama kruži i nepotvrđeni snimak na kojem se navodno vidi ruski vojnik iz 138. brigade stacionirane u Belgorodskoj oblasti. On na snimku tvrdi da je njegova jedinica izgubila 80 odsto ljudstva i da su on i njegovi drugovi bili „prinuđeni da se povuku bez dozvole i bez pojačanja“.

„Posle nekog vremena ista situacija se desila i sa druge dve jedinice. Pokosili su čitave pukove našeg naroda“, rekao je vojnik, a prenosi Njuzvik.

Oslobađanje Rusije od putinizma

Ilja Ponomarjov, ruski političar u egzilu koji kaže da je politički predstavnik Legije za slobodu Rusije, rekao je za Njuzvik prošle nedelje da grupa ima za cilj da „oslobodi Rusiju od putinizma“.

Britansko ministarstvo odbrane ocenilo je 2. juna da se ruski komandanti sada suočavaju sa „akutnom dilemom“ – da li da ojačaju odbranu u ruskim pograničnim regionima ili da ojačaju svoje linije u okupiranoj Ukrajini, prenosi hrvatski N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari