Foto: EPA-EFE/AHMED JALIL

Prosečni tinejdžer danas jede triputa više šećera u hrani i piću nego što se preporučuje.

Direktor Intituta Tom Kibasi veruje da bi se na taj način mogla podići svest ljudi o štetnosti konzumiranja prevelike količine šećera u namirnicama.

On smatra da bi se to moglo postići uvođenjem što bezličnije ambalaže i zabranom oglašavanja brze hrane. Britanska industrija na predlog je reagovala vrlo brzo i protiveći mu se.

Britanska uprava za hranu i piće smatra da brendiranje predstavlja „temeljno pravo slobodnog tržišta“ i da je važno zbog konkurencije.

Iste argumente svojevremeno su iznosili i predstavnici duvanske industrije, ali britanske vlade nisu bile popustljive. Ministarstvo zdravstva i socijalne brige saopštilo je da čeka mišljenje glavnog britanskog eksperta za zdravlje, Dame Seli Divajs.

Ptrebno je povući odvažne poteze kako bi se postigao cilj da se prepolov broj gojazne dece do 2030. godine. Divajz je zadužena za reviziju poteza, a i nagovestila je da bi se prijedlog o oporezivanju nezdrave hrane, poput slatkiša i grickalica, mogao realizovati.

Povezani tekstovi