SAD apeluju na Savet bezbednosti UN: Podržati plan o primirju u Gazi koji je predstavio Bajden 1foto EPA-EFE/JIM LO SCALZO / POOL

Sjedinjene Američke Države apelovale su sinoć na Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) da podrži plan u tri faze koji je objavio američki predsednik Džozef Bajden u cilju okončanja rata u Gazi, oslobađanja svih talaca i slanja velike pomoći na razorenu teritoriju.

Američka ambasadorka u UN Linda Tomas-Grinfild rekla je da su SAD podelile nacrt rezolucije ostalim članovima SB kako bi podržali okončanje sukoba započetog iznenadnim napadom Hamasa 7. oktobra prošle godine na jug Izraela, u kojem je ubijeno oko 1.200 osoba, uglavnom civila.

„Brojni lideri i vlade, uključujući one u regionu, podržali su taj plan i mi pozivamo Savet bezbednosti da im se pridruži u pozivu na primenu tog sporazuma bez odlaganja i bez daljih uslova“, navela je ambasadorka u saopštenju.

U nacrtu rezolucije do kojeg je došla agencija AP pozdravlja se sporazum koji je Bajden objavio 31. maja i poziva Hamas da „ga prihvati u potpunosti i ispuni njegove uslove bez odlaganja i bez uslovljavanja“.

Hamas je već saopštio da na predlog gleda pozitivno. U nacrtu se ne pominje izraelsko prihvatanje sporazuma.

Kada je Bajden objavio predlog sporazuma, nazvao ga je izraelskom ponudom koja uključuje održivi prekid vatre i povlačenje iz Gaze, ako Hamas oslobodi sve zatočene taoce.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je svojim partnerima „čvrstorukašima“ u vladi da će predlog koji je objavio Bajden ostvariti izraelski cilj uništenja Hamasa, javili su lokalni mediji.

Ultranacionalisti su pretili da će zbaciti Netanjahuovu vladu ako pristane na sporazum koji potpuno „ne eliminiše“ Hamas.

Netanjahu je u ponedeljak rekao parlamentarnom odboru za spoljnu politiku i bezbednost da je Bajden ponudio nacrt sporazuma, ali nije izneo i sve detalje, ocenivši da postoji jaz između izraelske verzije sporazuma i one koju je predstavio američki lider.

Bajden je najavio da će prva faza predloženog sporazuma trajati šest nedelja i uključiti „potpun prekid vatre“, povlačenje izraelskih snaga iz naseljenih područja iz Gaze i oslobađanje nekih talaca uključujući žene, starije osobe i ranjene u zamenu za puštanje na slobodu hiljada palestinskih zatvorenika.

U toj fazi oslobodili bi se i američki taoci i posmrtni ostaci ubijenih talaca bi bila vraćeni porodicama.

Humanitarna pomoć bi se povećala i 600 kamiona bi svakodnenvo ulazilo u Gazu.

U drugoj fazi preostali živi taoci bi bili oslobođeni, uključujući vojnike i izraelske snage bi se povukle iz Gaze.

Bajden je rekao da ako bi Hamas ispunio svoje obaveze prekid vatre postao bi „stalan prekid neprijateljstava“.

U trećoj fazi plan koji je objavio Bajden poziva na obnovu Gaze, što će, kako se očekuje, trajati decenijama.

U nacrtu rezolucije se naglašava da je važno da se Izrael i Hamas pridržavaju sporazuma kada na njega pristanu u cilju stalnog prestanka neprijateljstva i poziva na zemlje članice i UN da podrže primenu.

Takođe se ponavlja nepokolebljiva podrška rešenju sukoba po modelu dve države i važnost ujedinjena Pojasa Gaze i Zapadne obale pod Palestinskom upravom.

Američka ambasadorka je ocenila da članovi Saveta bezbednosti, ukupno 15 zemalja ne bi trebalo da propuste tu priliku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari