SAD i Kina obustavile trgovinski rat 1Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

U slučaju da se u roku od 90 dana ne postigne dogovor o trgovinskim pitanjima, SAD će ipak povećati carine na kinesku robu, prenosi Al Jazeera Balkans.

Kina i SAD dogovorile su se da u idućih 90 dana neće uvoditi nove carine, a u tom će razdoblju nastaviti trgovinske pregovore, saopštila je Bela kuća nakon sastanka dvojice predsednika po završetku sastanka čelnika skupine G20 u Buenos Airesu.

Američki predsednik Donald Tramp složio se na sastanku s kineskim predsednikom Si Đinpingom da neće povećati carine s 10 na 25 odsto na uvoz kineskih proizvoda u vrednosti od 200 milijardi dolara, što je bilo najavljeno za 1. januar iduće godine, dok je Peking pristao uvesti neodređenu ali znatnu količinu američkih poljoprivrednih, energetskih, industrijskih i ostalih proizvoda, prenosi Rojters.

U slučaju da se u roku od 90 dana ne postigne dogovor o trgovinskim pitanjima, SAD će ipak povećati te carine, kako je ranije bilo i planirano, poručila je Bela kuća.

Kineska državna televizija objavila je, pak, da su se dve strane dogovorile da neće biti dodatnih carina od 1. januara i da će se pregovori nastaviti.

Dosad su obe strane jedna drugoj nametnule carine vredne milijarde dolara.

Tako je Trampova administracija od jula uvela carine na kineski uvoz vredan 250 milijardi dolara, a Kina je odgovorila uvođenjem carina na američki uvoz vredan 110 milijardi dolara.

Američke kompanije i potrošači snose deo troškova zbog skupljih carina na uvoz kineske robe, zbog čega su mnoge kompanije bile prisiljene povećati cene. Takođe, američki seljaci bili su pogođeni zbog smanjenog kineskog uvoza soje i drugih proizvoda.

Čelnici dve države seli su sa svojim pomoćnicima na radnu večeru nakon završetka dvodnevnog okupljanja čelnika skupine G20 najvećih svetskih privrednika u Buenos Airesu.

Zemlje članice G20 usvojile su u subotu na završetku summita u Buenos Airesu zajedničku izjavu u kojoj nisu spomenule trgovinske napetosti u svetu, ali su podržale reformu Svetske trgovinske organizacije (WTO).

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “SAD i Kina obustavile trgovinski rat”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.