SAD i Nemačka postigli načelni sporazum oko gasovoda Severni tok 2 1Foto: Beta/AP Photo/Evan Vucci

Vašington i Berlin su postigli načelni sporazum oko kontroverznog gasovoda Severni tok 2, prema kojem će SAD dozvoliti završetak tog projekta bez uvođenja novih sankcija Nemačkoj i Rusiji.

Prema rečima pomoćnika članova američkog Kongresa, upoznatih sa nacrtom sporazuma, SAD i Nemačka će zauzvrat načiniti određene ustupke Ukrajini i Poljskoj koje se oštro protive gasovodu, ali trenutno nije jasno da li bi se Kijev i Varšava složili sa tim.

Prema američko-nemačkom sporazumu, Ukrajina bi dobila 50 miliona dolara kredita za tehnologije zasnovane na zelenoj energiji, garanciju o nadoknadi novca za tranzitne takse za gas, koje će izgubiti zbog novog gasovoda, do 2024. godine, i obećanje i Berlina i Vašingtona da će sankcije biti ponovo razmotrene ako Rusija bude koristila gas kao političko oružje, naveli su pomoćnici članova Kongresa.

Kad je reč o ustupcima Poljskoj, Nemačka bi pristala da bude deo takozvane „Inicijative tri mora“, čiji je cilj jačanje investicija, infrastrukturnog razvoja i energetske bezbednosti među državama koje izlaze na Baltičko, Crno i Jadransko more.

Stejt department je juče saopštio da će visoko pozicionirani američki diplomata posetiti ove nedelje i Poljsku i Ukrajinu, delom i zbog razgovora o gasovodu Severni tok 2 za koje se očekuje da budu napeti.

SAD su se dugo protivile tom projektu zahvaljujući kojem će ruski prirodni gas stizati do Nemačke i pokušavale da spreče njegovu realizaciju.

Vašington je tvrdio da će gasovod ugroziti energetsku bezbednost Evrope jer će povećati zavisnost kontinenta od ruskog gasa i omogućiti Moskvi da poveća politički pritisak na Poljsku i Ukrajinu.

Međutim, izgradnja gasovoda je sada blizu kraja, a SAD su odlučne da ojačaju i obnove veze sa Nemačkom, narušene za vreme Bajdenovog prethodnika Donalda Trampa.

Severni tok 2 je ove godine izvesno vreme bio predmet intenzivne debate američkih i nemačkih zvaničnika, i glavna tema prošlonedeljnog sastanka predsednika SAD Džozefa Bajdena i nemačke kancelarke Angele Merkel u Beloj kući.

Merkel podržava projekat, a Bajden je ukazao da bi kažnjavanje Nemačke zbog te podrške bilo kontraproduktivno za šire američke interese.

Uprkos tome, i Bajednova administracija smatra gasovod pretnjom energetskoj bezbednosti Evrope i uvela je sankcije nekim entitetima uključenim u njegovu izgradnju.

Međutim, Bajden je nedavno izazvao oštre reakcije mnogih članova Kongresa SAD, i demokrata i republikanaca, i razočarao Poljsku i Ukrajinu, jer je od sankcija izuzeo nemačku kompaniju koja učestvuju u projektu Severni tok 2.

Poljska, Ukrajina i druge zemlje Istočne i Centralne Evrope, koje će gasovod zaobići, zabrinute su da će ga Rusija koristiti kao političko oružje.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “SAD i Nemačka postigli načelni sporazum oko gasovoda Severni tok 2”

  1. Srećom pa SAD ne koristi dolar kao oružje. Ni sankcije. A ni državne udare i obojene revolucije širom sveta.

  2. Merkel vs Bajden =šah za Njemačku a za 30 god ovim tempom Ce bit šah mat..

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.