SAD: Najava Milanovića incident i provokacija 1Foto: Beta/Hina/Admir Buljubašić

Najava predsednika Hrvatske Zorana Milanovića da će će na godišnjicu vojne akcije „Oluja“ odlikovati četiri gardijske brigade Hrvatskog veća obrane i njenu specijalnu Vojnu policiju iz BiH, umesto svečanog čina pretvara se u politički incident koji zadire u unutrašnje odnose BiH, ističe hercegovačka Stranka demokratske akcije ( SDA).

Organizacijom tog čina predviđeno je da odlikovanje dobije i general HVO Mijo Jelić, koji je za bosanskohercegovačko pravosuđe begunac od pravde, što, kako kažu, nužno provocira negativne međudržavne implikacije.

Navode kako ovakvim potezom Hrvatska u međunarodnim okvirima skreće pažnju na njenu negativnu ulogu u ratnim događanjima u BiH, kao i na gruba kršenja međunarodnog prava u koja se, dodaju, i nakon rata često upuštala u BiH.

„Svetskoj javnosti poznato je da je Međunarodni sud u Hagu političke lidere samoproglašene Hrvatske zajednice Herceg-Bosne osudio na 111 godina zatvora, sa dokazanim učešćem u udruženom zločinačkom poduhvatu, na čijem čelu je bio tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman. Takva presuda je Hrvatskoj trebalo da bude opomena i pokazatelj kakav odnos treba da ima prema Bosni i Hercegovini“, navodi hercegovački SDA.

Ta stranka smatra da najavu predsednika Zorana Milanovića da odlikuje Jelića doživljava kao ozbiljnu provokaciju, koja narušava međunarodni kredibilitet Hrvatske.

„Takav čin postavlja ozbiljno pitanje da li na području zapadnog Balkana članice Evropske unije mogu svesno da zanemaruju presude međunarodnog suda u Hagu, da pružaju utočište beguncima zemalja iz okruženja, pa čak i da dodeljuju odlikovanja osobama koje se terete za ratne zločine. Da li na takvim osnovama BiH treba da gradi kandidatski status u okvirima pridruživanja Evropskoj uniji i Nato savezu“, ističe SDA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.