SAD nastavljaju primenu vakcine Džonson i Džonson 1Foto: EPA_EFE/VICTORIA JONES

Američke zdravstvene vlasti odobrile su nastavak imunizacije vakcinom Džonson i Džonson, koja je u toj zemlji prekinuta 13. aprila kako bi se ispitivalo nekoliko slučajeva tromboze.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) saopštio je sinoć da treba da se nastavi primena vakcine Džonson i Džonson u SAD ocenivši da dobrobiti nadvladjuju rizike kod osoba starosti 18 godina i više.

Američka laboratorija odlučila je da napravi pauzu u primeni dok se ispita nekoliko slučajeva razvoja ozbiljnih krvnih ugrušaka kod žena, posle dobijanja vakcine.

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) i CDC su sigurni da je ta vakcina bezbedna i efikasna za sprečavanje kovida-19, navele su te dve agencije.

„Podaci raspoloživi za sada ukazuju da je rizik“ od tromboze „jako nizak“, navele su dve agencije dodajući da će nastaviti pažljivo da prate i ispituju rizik.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i Uprava za hranu i lekove (FDA) naveli su u zajedničkom saopštenju da će zdravstveni sistemi i gradjani biti upozoreni na rizik od potencijalno smrtonosnog sindroma povezanog sa nastankom krvnih ugrušaka uz nisku vrednost trombocita.

„Više ne preporučujemo pauzu u upotrebi te vakcine“, rekla je na konferenciji za novinare direktorka CDC-a Rošel Valenski i dodala da vakcina Džonson i Džonson može odmah da nastavi da se koristi.

Ranije juče stručnjaci američke zdravstvene agencije su preporučili da se nastavi vakcinacija serumom Džonsona.

U SAD je već dato 7,98 miliona doza vakcine Džonson i Džonson.

Prema juče predstavljenim podacima, od 3,99 miliona vakcinisanih žena njih 15 su razvile ozbiljne slučajeva krvnih ugrušaka i tri su umrle. Njih 13 su bile mladje od 50 godina a dve starosti izmedju 50 i 64 godine.

Nije bio zabeležen nijedan slučaj ugrušaka kod vakcinisanih muškaraca.

Neki stručnjaci su juče istakli prednosti ove vakcine koja se daje samo u jednoj dozi, i može da se čuva u običnim frižiderima i da bude lakše dostupna osetljivim grupama, u odnosu na retke slučajeve tromboze.

Vakcina Džonson i Džonson je efikasna 66 odsto za sprečavanje umerenih do teških slučajeva kovida-19, prema kliničkim probama uradjenim na oko 40.000 ljudi starijih od 18 godina u više zemalja sveta.

Iako veza izmedju vakcine i krvnih ugrušaka nije bila pokazana naučnici smatraju da je to „verovatni uzrok“ pojava ugrušaka, koji su takodje primećeni kod vakcine Astrazeneke.

Džonson i Džonson kao i Astrazeneka koriste tehnologiju adenovirusa sa vektorom kao i ruski Sputnjik V i kineski Cansino.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.