SAD ponovo podržale Gvaida i ne isključuju nijednu opciju protiv Madura 1Huan Gvaido Foto: EPA-EFE-MIGUEL-GUTIERREZ

SAD su danas ponovo podržale lidera opozicije u Venecueli Huana Gvaida koji može da računa na njihovu potpunu podršku i dodale da ne isključuju nijednu opciju protiv predsednika Venecuele Nikolasa Madura.

„Za Vas predsedniče Gvaido, poruka predsednika SAD Donalda Trampa je vrlo jednostavna. Mi smo 100 odsto s Vama“, rekao je američki potpredsednik Majk Pens u Bogoti na sastanku Grupe iz Lime posvećenom situaciji u Venecueli, a na kojoj je učestvovao Gvaido, samoproglašeni privremeni predsednik Venecuele.

Pens je rekao da se SAD nadaju mirnoj tranziciji prema demokratiji ali nije isključio mogućnost i drugih opcija, ne pominjući direktno vojnu intervenciju.

Gvaido je na sastanku rekao da je važan povratak demokratije u Venecueli i dodao da ne treba biti popustljiv prema vlastima koje mogu da predstavljaju pretnju za stabilnost u celom regionu.

Predsednik Kolumbije Ivan Duke osudio je „diktaturu“ u Venecueli i dodao da treba stezati obruč oko Madura.

Sastanak u Bogoti je zakazan posle rastućih tenzija i incidenata na granici Venecuele s Kolumbijom i Brazilom zbog humanitarne pomoći Venecueli čemu se protivi Maduro.

Grupa iz Lime, čije zemlje podržavaju Gvaida kao privremenog predsednika Venecuele, prošle godine je odbacila izborne rezultate u Venecueli prema kojima je pobedio Nikolas Maduro.

U toj grupi se nalazi 14 zemalja – Argentina, Brazil, Čile, Kolumbija, Kostarika, Gvatemala, Honduras, Meksiko, Panama, Paragvaj, Peru, Gvajana, Sveta Lucija i Kanada.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “SAD ponovo podržale Gvaida i ne isključuju nijednu opciju protiv Madura”

  1. Sve je već viđeno u Srbiji. Sankcije, satanizacije i naravno „Otporovac“ Srđa Popović koji za velike pare izvozi „Srpski brend“ Otpor i stisnuta pesnicu. Slično je i u Banjoj Luci i tu ruše Dodika stisnutom pesnicom… Ali su se malčice zeznuli kada su mislili da će u Srbiji moći ponovo tako. I EU i SAD ne podržavaju vanistitucijalno rušenje sistema jer su i previše investira li da bi dozvolili da im investicije propadnu. Za vreme bombardovanja ’99.god. jedino Gornji Milanovac nije bombardovanje zbog Metalca i Tetrapaka. Zato Vučić malo, malo, pa negde otvori fabriku. Najveći investitori su SAD, Nemačka i Italija…

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.