Huan Gvaido Foto: EPA-EFE-MIGUEL-GUTIERREZ

„Za Vas predsedniče Gvaido, poruka predsednika SAD Donalda Trampa je vrlo jednostavna. Mi smo 100 odsto s Vama“, rekao je američki potpredsednik Majk Pens u Bogoti na sastanku Grupe iz Lime posvećenom situaciji u Venecueli, a na kojoj je učestvovao Gvaido, samoproglašeni privremeni predsednik Venecuele.

Pens je rekao da se SAD nadaju mirnoj tranziciji prema demokratiji ali nije isključio mogućnost i drugih opcija, ne pominjući direktno vojnu intervenciju.

Gvaido je na sastanku rekao da je važan povratak demokratije u Venecueli i dodao da ne treba biti popustljiv prema vlastima koje mogu da predstavljaju pretnju za stabilnost u celom regionu.

Predsednik Kolumbije Ivan Duke osudio je „diktaturu“ u Venecueli i dodao da treba stezati obruč oko Madura.

Sastanak u Bogoti je zakazan posle rastućih tenzija i incidenata na granici Venecuele s Kolumbijom i Brazilom zbog humanitarne pomoći Venecueli čemu se protivi Maduro.

Grupa iz Lime, čije zemlje podržavaju Gvaida kao privremenog predsednika Venecuele, prošle godine je odbacila izborne rezultate u Venecueli prema kojima je pobedio Nikolas Maduro.

U toj grupi se nalazi 14 zemalja – Argentina, Brazil, Čile, Kolumbija, Kostarika, Gvatemala, Honduras, Meksiko, Panama, Paragvaj, Peru, Gvajana, Sveta Lucija i Kanada.

Povezani tekstovi