SAD se založile za formiranje specijalnog suda za "zločin agresije" na Ukrajinu 1foto: EPA-EFE/MARIA SENOVILLA

SAD su se založile za formiranje specijalnog tribunala za „zločin agresije“ Rusije na Ukrajinu, koji bi bio „ukorenjen u ukrajinskom pravosudnom sistemu“.

„SAD podržavaju uspostavljanje specijalnog tribunala za zločin agresije na Ukrajinu u obliku međunarodnog suda koji bi bio ukorenjen u ukrajinskom pravosudnom sistemu i uključivao međunarodne elemente“, izjavio je neimenovani portparol američkog Ministarstva spoljnih poslova.

Po njegovim rečima, Vašington želi za to „veliku međunarodnu podršku, posebno evropskih partnera“ ​​i da tribunal bude „u nekoj zemlji u Evropi“.

To je prvi put da su se SAD eksplicitno založile za stvaranje takvog tribunala, a tu ideju podržava EU koja je to pomenula u novembru prošle godine.

Međunarodni krivični sud (MKS), sa sedištem u Hagu, 17. marta je izdao nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina zbog ratnog zločina deportovanja ukrajinske dece u Rusiju.

Rusija, međutim, ne priznaje jurisdikciju tog suda.

MKS ima nadležnost za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti počinjene u Ukrajini, a ne i za sam „zločin agresije“ koji je počinila Rusija, a koji se može pripisati njenim najvišim liderima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.