SAD subvencioniše poljoprivrednike pogođene trgovinskim ratom 1Foto: EPA-EFE/HOW HWEE YOUNG

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa objavila je danas da izdvaja novu hitnu pomoć od 16 milijardi dolara za poljoprivrednike teško pogođene kontra merama Kine i Evropske unije na carine koje su uvele SAD.

Služba američkog ministra poljoprivrede (USDA) Sonija Perđua objasnila je da taj iznos odgovara procenama gubitaka izazvanim „neopravdanim uzvratnim merama na američke poljoprivredne proizvode“.

U julu 2018. godine Ministarstvo je već izdvojilo pomoć od 12 milijardi dolara za istu svrhu.

Sredstva od 16 milijardi dolara doneće hitnu pomoć dok će predsednik Tramp raditi na tome da ukloni prepreke za pristup tržištima koja dugo postoje i da postigne bilateralne sporazume, navelo je Ministarstvo u saopštenju.

Kako se navodi, predsednik Tramp oseća veliku privrženost prema američkim poljoprivrednicima i zna da oni snose najveći teret trgovinskih sukoba.

„Kina ne poštuje pravila već dugo i SAD neće više tolerisati tu nelojalnu trgovinsku praksu, odnosno vantarifne trgovinske prepreke i krađu intelektualne svojine“, rekao je ministar Perdju u saopštenju.

On je dodao da sa ovom pomoći Trampova administracija želi da se zahvali na entuzijazmu i patriotizmu poljoprivrednika.

Kineske protivmere i carinske prepreke pogodile su brojne američke proizvode, navelo je Ministarstvo nabrajajući soju, kukuruz, brašno, pamuk, rižu, mleko i svinjetinu, kao i brojno voće, orahe i drugo.

Kao primer nastale štete može se uzeti podatak o izvozu soje u Kinu koji je prošle godine iznosio 3,1 milijardu dolara u odnosu na 12,3 milijarde prethodne, 2017. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari